A legtöbb kézműves sörfőzde Erdélyben tavalyig főként vendéglőkben, sörözőkben értékesítette termékeit, ám a járvány ezt lehetetlenné tette.
Romániában körülbelül félszáz kézműves sörfőzde működik, termékeik csupán a sörfogyasztásunk 0,3 százalékát fedezték 2019-ben – írja a Krónika.
A kolozsvári székhelyű Kutuma jelentős visszaesést tapasztalt tavaly: több mint 50 százalékkal csökkentek az eladásaik a korábbi évhez képest. A céget képviselő Tatár Zsolt szerint vállalkozásuk megszenvedi a járványt, lassan a csődeljárás peremére kerülnek.
A kézművessör-gyártás kissé mostohagyereknek számít, mivel bár nagy munkával, figyelemmel, kézzel készített termékről van szó, nem pályázhatnak meg támogatásokat, mert alkoholtartalmú ital a végeredmény, így sok kiírásnál esélyük sincs.
Az alkoholtartalom miatt két helyre is adóznak, annak ellenére, hogy bevételeik és lehetőségeik jóval szerényebbek, mint nagyüzemi vetélytársaiknak.
Szokásos évzáró összegzésünk következik.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.