A hét bora

Itt találod az összes cikket a „A hét bora” témában!

Húszéves lett a magyar bozsolé

Húszéves lett a magyar bozsolé

A bogyólé márkanév a francia bravúros magyarítása, bármelyik posztmodern írónk megirigyelhetné.
2024. 07. 18., 14:23
Ezért irigylem az osztrák borászokat

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

2024. 06. 19., 05:45
Megtaláltuk a tökéletes nyugágybort

Ez az a fajta, ami borként is megőrzi a tőkéről frissen szedett szőlő elsődleges aromáit. Mintha egy fürt szőlőt majszolnánk.

2024. 05. 16., 19:48
Ez a kadarka minden kétségemet eloszlatja

A kadarka számomra évtizedek óta nagy dilemma. Ugyanakkor tisztelem azokat a borászokat, akik számára nem kérdés, hogy a fajtából értékes, izgalmas, egyedi bor készthető.

2024. 05. 10., 22:12
Minden napimádónak ott a helye

A St. Andrea pincészet idén újra megrendezi immár hagyományos nyárköszöntőjét, a Napbor Ünnepet.

2024. 03. 03., 13:37
Csodálatos magyar pinot noirra bukkantunk

Szökőévente egyszer akad a horgomra hazai nagy élmény. Idén tényleg szökik az év, talán ezért dobta a gép elém ezt a pazar tételt.

2023. 11. 27., 19:00
Nehéz a bozsolével versenyezni

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

2023. 11. 12., 17:51
Belépő az olaszrizling világába

Birtokbor a javából, a Szent György-hegyről, Szigligetről és a Hajagosról szüretelt szőlő leve az évjárat és a területek keresztmetszete.

2023. 09. 24., 20:16
A siller lehet az új rozé

Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória.

2023. 06. 17., 17:34
Megtaláltuk a tökéletes tésztabort

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos.

2023. 03. 25., 16:38
Elvarázsolt bennünket a világ legjobb proseccója

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

2023. 03. 19., 18:45
Megkomolyodott a fehér Loliense

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

2023. 02. 12., 16:43
A legnagyobb bor a legkisebb pincéből

Ezt a fajtát senki nem veszi olyan komolyan ebben az országban, mint ő, aki az elegancia és harmónia szobrát faragja ki belőle.

2023. 02. 04., 14:23
Még mindig ez a legjobb újbor

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

2022. 10. 02., 19:53
Generációk fognak emlékezni erre a borra

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

2022. 09. 03., 19:19
A legjobb magyar chardonnay-t kóstoltuk

Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.

2022. 08. 07., 20:08
Ijesztően jó vörösbor a Mumus

Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.

2022. 06. 03., 21:31
Nekünk ennél jobb sauvignon blanc nem kell

A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.

2022. 05. 03., 11:45
Végre találtunk egy igazán elegáns rozét

Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.

2022. 04. 16., 17:42
Még mindig ez az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor

Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.

2022. 04. 11., 19:47
Ez a hétéves villányi vörös nagyon él

Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.

2022. 03. 09., 18:57
Nászút helyett inni jó

Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.

2022. 02. 19., 19:04
Ennél jobb argentin bort most nem tudnék mondani

Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.

2022. 02. 15., 18:59
Lötyimötyi furmint 1000 forintért nívós tokaji pincészettől

Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.

2022. 02. 14., 16:17
Ez a bor több mint furmint

A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.

2022. 01. 15., 18:09
Nagy élmény az Öreg tőkék bora

Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.

2021. 11. 20., 12:02
A kadarka a legviccesebb bor

Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka.

2021. 11. 07., 13:53
Illatában málna, ízében meggy, mi az?

Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat.

2017. 11. 19., 17:23

Nem azért szeretem, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc.

2017. 06. 23., 14:00

Ezzel a borral mostanában mindenkit elbűvölök.

2016. 12. 28., 09:16

Divatok jönnek, mennek, Györgykovács Imre marad olyan, amilyennek évtizedekkel ezelőtt megismertük. A megbízhatóság szobrát róla lehetne megmintázni.

2016. 11. 20., 22:05

Fantasztikus egri bikavért kóstoltam. Ha ezen a héten egyetlen bort választhatnék, ez lenne az. Bukolyi Egri Bikavér Selection 2013.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL