Gusto

Itt találod az összes cikket a „Gusto” témában!

Belekóstoltunk a Gourmet fesztiválba

Belekóstoltunk a Gourmet fesztiválba

Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.
2022. 05. 25., 20:33
Pezsgőfürdő a Gourmet fesztiválon

A Gourmet nagy visszatérése és 10. évfordulója alkalmából a Kreinbacher Birtok ezúttal dupla helyszínnel jelentkezik.

2022. 05. 23., 12:22
Támad a szilvakatyó, a csücsür és a baraboly

Május 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.

2022. 05. 22., 12:22
Mindegy, csak folyjon!

Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

2022. 05. 20., 20:18
A húsmentes ételek nem a rántott sajtnál kezdődnek

Az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.

2022. 05. 17., 18:08
Íme Magyarország 10+2 legjobb étterme

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

2022. 05. 15., 19:35
Különleges borral jelentkezett a Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő 2021-es Visus Hárslevelűje olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak. 

2022. 05. 14., 11:44
Ezernyi jó születhet belőle

„Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól.

2022. 05. 12., 17:43
Újabb magyar sikerek a londoni borversenyen

A világ egyik legrangosabb borversenye az International Wine Challenge (IWC), ahol idén három tokaji bor kapott aranyérmet. A magyar borok összesen 3 arany-, 13 ezüst- és 9 bronzérmet hoztak haza.

2022. 05. 11., 17:48
Ez a 25 pannon csúcsbor 2022-ben

Pécs, Villány, Szekszárd és Tolna borvidékek ötven pincészete és 150 nevezett bora versengett a rangos elismerésért, amely a régiós bormarketing egyik legnagyobb hagyománnyal bíró eszköze.

2022. 05. 11., 09:56
Ahol végigkóstolhatjuk Magyarországot

Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az “örökség” jegyében.

2022. 05. 05., 16:45
Belezúgtam ebbe a vagány vegán hamburgerbe

A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.

2022. 05. 03., 11:45
Végre találtunk egy igazán elegáns rozét

Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.

2022. 05. 02., 13:42
Vidd haza Szekszárdot!

35 helyi borászat összefogásával elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.

2022. 04. 30., 07:28
Thummerer Vilmos (1943-2021) a Borászok Borásza

Thummerer Vilmost választották a tizenhatodik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

2022. 04. 27., 19:24
Egy anyuka zseniális ötlete: a gluténjelző kutya

Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra kiválasztott egy menhelyen élő kutyát, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga gluténjelzőnek a kislánya mellé.

2022. 04. 26., 18:32
Itt a Villányi REDy új évjárata

Könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben. Nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok.

2022. 04. 23., 17:11
Négy champion a portugieser világversenyen

A nyolcadik Portugieser du Monde champion díját két kategóriában osztrák, egy-egy kategóriában magyar és német borok nyerték el. A kiemelkedő boroknak járó aranyérmet összesen 18 bor érdemelte ki, közülük 11 magyar és 7 külföldi (szlovák, osztrák és német).

2022. 04. 22., 20:40
A fehérbor a legegészségesebb

Az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le.

2022. 04. 19., 15:36
Jön a portugieserek világbajnoksága

A portugieser (egykori nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.

2022. 04. 16., 17:42
Még mindig ez az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor

Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.

2022. 04. 16., 14:15
Az Egri Csillag Weekenddel indul a fesztiválszezon Egerben

Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.

2022. 04. 14., 11:50
A tökéletes húsvéti sonka nyomában

Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.

2022. 04. 14., 11:40
Megválasztották az öt legjobb magyar borászt

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.

2022. 04. 12., 19:04
Megnyílt a legnagyobb Culinaris

Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.

2022. 04. 11., 19:47
Ez a hétéves villányi vörös nagyon él

Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.

2022. 04. 04., 20:25
Két napig kávéban fürödhetünk

Április 9-10-én ismét a Millenárison zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenkettedik KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak harminc kiállító termékeiből.

2022. 04. 02., 20:12
A hét bora most egy bio champagne

Amikor 1847-ben Arany János Toldija pályadíjat nyer a Kisfaludy Társaság pályázatán, Champagne-ban már lerakták a Bérêche pezsgészet alapjait, amely 175 éve a család tulajdona.

2022. 04. 01., 12:09
Az első magyar natúr gin máris világhírű

A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet: aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben.

2022. 03. 30., 17:09
Fogyatékkal élők segítenek a kijevi állatkertnek

Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain.

2022. 03. 30., 14:40
Bor is van, szörp is van

Áprilisban indul útjára az Etyeki Piknik 12, amelynek keretein belül immár havonta lesznek tematikus események Etyeken.

2022. 03. 23., 19:46
Lezajlott a Bocuse d’Or Europe első napja a Hungexpón

A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron.

2022. 03. 22., 19:39
Boldog születésnapot, St. Andrea!

Stílusosan ünnepelte 20. születésnapját a St. Andrea szőlőbirtok, egy éppen 225 éves burgundiai borászat társaságában. Na, de hogy kerülnek a nagy múltú, világhíres Maison Louis Latourborai főszereplőként a St. Andrea egerszalóki ünnepi asztalára?

2022. 03. 22., 11:47
Élőben követhetjük 2022 legnagyobb gasztronómiai eseményét

Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.

2022. 03. 20., 11:14
Villányra figyel a világ

Portugieser du Monde, Franc du Monde, Wine Travel Awards – mi ezekben a közös? Mindháromnak köze van Villányhoz, mindhárom nemzetközi megmérettetés, ezen túl mindháromra a tavaszi–nyáreleji időszakban kerül sor.

2022. 03. 17., 11:17
Indul az ínyencségek hete

Az idei tavaszi Étterem Hét 11 napon át, március 17-től március 27-ig tart. Ebben az időszakban ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát 114 magyarországi top étterem.

2022. 03. 09., 18:57
Nászút helyett inni jó

Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.

2022. 03. 07., 15:57
Ezért az étteremért érdemes Esztergomba menni

A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.

2022. 03. 03., 17:24
Először rendezik meg az Egri Csillag Hetet

Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében így gondol az egri csillagra: „Kevés olyan borvidék van, ahol kiváló fehér és vörös házasításokat lehet készíteni. Eger ilyen. Fontosnak tartom, hogy az egri csillagon keresztül megmutassuk Eger kiváló fehérboros adottságait.”

2022. 03. 02., 18:10
Oroszország nem indul a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén

Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.

2022. 03. 01., 16:51
Kiderült, melyik a legnépszerűbb magyar borvidék

Összesen közel 4200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban.

2022. 02. 22., 19:40
Különleges étterem nyílt Fóton

Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának.

2022. 02. 19., 19:04
Ennél jobb argentin bort most nem tudnék mondani

Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.

2022. 02. 17., 18:33
Magyar módszerrel a borhamisítás ellen

Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.

2022. 02. 15., 18:59
Lötyimötyi furmint 1000 forintért nívós tokaji pincészettől

Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.

2022. 02. 14., 16:17
Ez a bor több mint furmint

A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.

2022. 02. 11., 19:30
A MONYO Brewing odacsap

A lisztérzékeny fogyasztóknak gluténmentes IPA-val, továbbá egy teljesen új termékkategóriával is bővült a MONYO Brewing szortimentje.

2022. 02. 08., 16:13
A furmint becsületbeli ügynek számít

Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt.

2022. 02. 05., 19:05
Ilyen az igazi téli sör

A stout, akárcsak a porter felső erjesztésű, testes, fekete sör. Az O’Hara Irish Stout a műfaj szép példánya. Feketébb a feketénél, keserűbb a keserűnél. Mégis szeretjük.

2022. 02. 03., 14:30
A világ legjobb proseccója rózsaszín

Bár Észak-Olaszországban régóta készítenek rózsaszín pezsgőt, azt nem lehetett proseccónak nevezni még akkor sem, ha a kijelölt területről érkezett. Ezt a helyzetet rendezte a bizottság, és 2021-től megnyitotta az utat a rozé proseccók világhódítása előtt.

2022. 01. 31., 19:10
Az ízletes rizike lett az év gombája

Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.

2022. 01. 30., 11:38
Megvan az idei debreceni pálinkaverseny győztese

A tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett.

2022. 01. 27., 18:03
Kiderült, kik palackozhatnak idén BalatonBort

Január 26-án a Dobosi Birtokközpontban összegyűlt a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek!

2022. 01. 25., 20:00
Új ízzel támad a csokoládémágus

A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.

2022. 01. 19., 16:42
Idén visszatér a Gourmet Fesztivál

2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.

2022. 01. 18., 17:32
A magyar cukrász lekörözte az olaszokat

Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.

2022. 01. 17., 11:12
Hamarosan kiderül, kik készíthetnek idén BalatonBort

A minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon.

2022. 01. 15., 18:09
Nagy élmény az Öreg tőkék bora

Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.

2022. 01. 13., 10:35
Fajsúlyos programmal készül a 10. Borkonferencia

Tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!

2022. 01. 11., 14:51
Ez lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik

A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra.

2022. 01. 05., 17:53
Itt a világ 15 legdrágább Michelin-csillagos étterme

Noha a Michelin-kalauzban akad pár pénztárcabarát hely is, azért azt a legtöbb gasztrokibic tudja, hogy a csillagos éttermek többségében egy sok fogásos ebéd vagy vacsora kisebb vagyonba kerül.

2022. 01. 03., 16:40
Ezek a legjobb hazai fehér- és vörösborok a Magyar Borszakírók Köre szerint

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér és vörös borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt Super 12 válogatásukat. A listára felkerült tételekből a szakmai szervezet tagjai egy fehér és egy vörös bort választottak ki a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként.

2021. 12. 30., 12:46
Ezekkel a pezsgőkkel búcsúzunk 2021-től

Egy csokorba szedtük az utóbbi idők legszebb pezsgőélményeit. Három champagne és három magyar pezsgő a kedvencünk, mi ezekkel búcsúzunk 2021-től egy szebb, vírusmentes jövő reményében.

2021. 12. 29., 17:44
A 10 legjobb magyar vörösbor 2021-ben

A fehérborok után összegyűjtöttük az idei év legemlékezetesebb vörösborait. Ezeket kóstoltuk, ittuk, szerettük a legtöbbször.

2021. 12. 13., 19:54
Nálunk van Európa legjobb karácsonyi vására

A European Best Destinations független utazási portál tíz napig tartó online szavazásán a budapesti rendezvényre 163 országból csaknem 25 ezer szavazat érkezett.

2021. 12. 07., 17:55
Ezek lesznek a trendi borok jövőre

Egy friss felmérés szerint, amelyet a német Sopexa cég készített több mint ezer – német, belga, holland, brit, kínai, japán, egyesült államokbeli és kanadai – borkereskedő bevonásával, a borvilág az elmúlt néhány év nehézségei után ismét optimistán tekint a jövőbe.

2021. 12. 07., 16:46
Különleges üzletet nyitott a Culinaris

A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.

2021. 12. 02., 14:41
A Nyakas Pincészet főborásza nyerte idén az Év Bortermelője díjat

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

2021. 11. 30., 13:22
Világsiker lett a Tokajról szóló útikönyv

Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

2021. 11. 29., 19:26
Ilyen borokat csak Györgykovács Imre tud Somlóból kikalapálni

Bár a neve fogalom, soha nem emlegették úgy, mint az úgynevezett sztárborászokét. Imréről amúgy lepattan a hírnév. Ő csak teszi a dolgát, és olyan szinten önazonos, hogy ezzel meg is elégszik. Csöppnyi területen (0, 48 ha), kis tételekben készít világklasszis borokat Somló bazaltorgonái alatt.

2021. 11. 28., 17:14
Ezek idén a legjobb bejglik

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

2021. 11. 25., 19:55
Teljes arculatváltás a Pajzos Tokajnál

A Pajzos Tokaj november 24-én rendhagyó borkiállítás keretén belül a Bárkert Bistróban mutatta be új arculatát és megújult márkáját.

2021. 11. 24., 20:37
A csapvíz jobb és olcsóbb, mint a palackos

Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár!

2021. 11. 22., 14:33
Sokan ugranának fejest a vendéglátásba

Az év gasztrofelmérése - 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása.

2021. 11. 22., 09:40
Így lesz finom a mák az ünnepi süteményekben

A magyarok kedvenc ételei között stabil és igen előkelő pozíciója van a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Éppen ezért nem mindegy, milyen a mák minősége.

2021. 11. 20., 12:02
A kadarka a legviccesebb bor

Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka.

2021. 11. 15., 16:15
Rég volt már ekkora pezsgőélményünk

Amikor Roger Pouillon 1947-ben megalapította a pincészetet, leginkább a környező pezsgőházak számára termelt szőlőt. A következő generációk tökéletesítették a pincészetet.

2021. 11. 14., 20:10
Ünnepnapot kapott a kadarka

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya.

2021. 11. 12., 16:02
Ahol a kortárs konyha a kortárs művészettel találkozik

A FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol gasztronómia és művészet találkozik: a falakon kortárs művészek alkotásai, a tér pedig kiegészül egy látványkonyhával és chef’s table-el.

2021. 11. 09., 19:47
Heimannék bizonyították be, hogy a kadarkának van helye a világpiacon

Él egy fiatal borász Szekszárdon, aki Kadarka Man néven szerepel a közösségi oldalakon, a kadarkáról írta a diplomamunkáját, portfólióját pedig merészen mindössze két fajtából alakította ki: kékfrankosból és kadarkából. Ő ifjabb Heimann Zoltán. De vajon hogyan alakult ki benne ez a kadarka iránti szenvedély?

2021. 11. 07., 13:53
Illatában málna, ízében meggy, mi az?

Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat.

2021. 11. 02., 21:16
Meghalt a tiramisu atyja

Az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanotto séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.

2021. 11. 02., 20:44
Lúdas Matyi szellemi örököseit várják Etyeken

November 13-án a már hagyományos LIBADALOMmal jelentkeznek az etyekiek a Gasztrosétányon. Már 10.00 órától várják a libás étkek az újbor szerelmeseit és Lúdas Matyi szellemi örököseit, akik szeretnének részt venni a libafutamon.

2021. 10. 26., 21:00
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy aszúszem

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése.

2021. 10. 24., 10:00
Olvasói levélből tudtuk meg az igazi sült krumpli titkát

Amit tudok, hogy nem én találtam föl a méhviaszt, a sült krumplit meg pláne, de valamire mégiscsak rájöttem. Arra tudniillik, hogy a legízletesebb hasábburgonyát nem hogy bő, de semmilyen olajban nem szabad kisütni.

2021. 10. 23., 11:11
Bocuse d'Or-életműdíjat kapott Bíró Lajos

A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét. A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.

2021. 10. 19., 11:59
Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek

Október 23-24-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. Ezen a hétvégén 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak, sonkás és sajtos, szörpös és a parasztudvar.

2021. 10. 15., 13:49
Melyik a magyarok kedvenc házi sütije?

Melyik házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a Z generáció körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.

2021. 10. 14., 19:58
A finnek feltalálták a mesterséges kávét

Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

2021. 10. 14., 09:30
Ilyen, amikor a bor életet ment

Hatalmas sikerrel, rekordbevétellel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése.

2021. 10. 10., 14:03
Ez a világ 50 legjobb étterme

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Az évek során globális jelentőséget kapott a lista, és komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

2021. 10. 10., 12:54
Itt vannak az Országház Bora cím idei nyertesei

Kilencvenhárom pincészet összesen 218 tételt küldött be, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.

2021. 10. 04., 07:32
A magyar csapat nyerte a borfelismerés világbajnokságát

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

2021. 10. 01., 14:45
A hidegkomlós láger lesz a sláger

Október 2-án újból összefognak a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy országszerte közös nyílt napon várják a sörkultúra iránt érdeklődő látogatókat.

2021. 05. 26., 17:38
Újra kinyit Budapest szőlőskertje

Végre ismét meg lehet kóstolni a helyi ízeket, borokat, pezsgőket, és újra lehet ejtőzni a szőlősorok között.

2021. 03. 17., 14:05
10 éves az egri csillag

Ma már legalább 25 birtok egri csillag borai közül válogathatnak a fogyasztók.

2020. 06. 17., 08:03
Bezárt a Baraka

Egy top étteremmel kevesebb Budapesten.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL