Itt találod az összes cikket a „Recept” témában!
Arról van szó, hogy a feleségem a fejébe vette, hogy nemcsak a saját, hanem az én bélflórám egyensúlyát is helyreállítja.
Ugyan még mindig alig eszik halat a magyar, de legalább már elérhető alapanyag néhány általános szupermarket hűtőpultjában. Mi egy pénteki akció során futottunk bele egy fél lazacba – mivel alig került többe az afrikai harcsánál, nem volt vita azon, hogy velünk tart a kassza felé.
Arról, hogy milyen menő – és milyen veszélyeket rejt – a cukkini, már egy hosszabb cikkben értekeztünk. Most arról lesz szó, hogy a hímivarú, termést nem hozó virágai hogyan lehetnek igazi konyhai csemegék.
Grammatikai kérdéseknél fontosabb ennek a belsőségnek az íze, amit csak fokozhatunk, ha a szokásos pörkölt helyett hagyjuk, hogy a sült ízek is érvényesüljenek.
Erdélyben fogyasztják, igaz, székely barátaim szerint csak akkor, ha nem találnak jobbat.
Generációs kapocs a tejfölös lepény.
Ha bab, akkor mindenki a puffadás veszélyeire apellál, pedig vannak olyan fajták, amik sokkal kevésbé fújják fel az embert.
Teli a kert ribizlivel: pár éve elültettünk néhány tövet, most meg nem győzzük szüretelni. Nem panaszkodom, nehogy félreértsék, csak a sok agrárkudarc után magamnak is meglepő, hogy valami sikertörténetté vált.
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.
Azon túl, hogy finomak, nyugodtan mondhatjuk, hogy hazai superfoodok, hisz összetevőik és tápértékük remek alapanyaggá teszi őket.
Szomszédasszonyom átküldött egy kis tálat, benne két szép nyúlmáj és egy pár vese.
„Óriási párharcnak lehetünk tanúi, kedves nézőink, kiélezett küzdelem, fej-fej mellett haladnak…” – üvöltené a mikrofonba akármelyik sportriporter, ha látná, micsoda harcban áll egymással a kert végében a menta és a citromfű.
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.
Kevés alapanyag van egymástól olyan távol, mint a chilei hínár, a börzsönyi gomba és a nagymarosi chili.
Aki elköveti azt a hibát, hogy csak úgy mentát ültet a kertbe, vessen magára.
Itt a gévagomba szezonja, amivel isteni, húsmentes hamburgert készíthetünk!
Ha már a kedvünkért pénzt, energiát és időt fektet valaki az állattenyésztésbe, akkor megtisztelve őt, illene a disznókat - megbecsülve ezzel az állatot is – az orra hegyétől a farkáig elfogyasztani.
Nagyon sok szupermarketben kapható és ilyenkor még az albán pékek is sütik, de nincs jobb az egyszerű és ízletes házi változatnál.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
A mi kedvencünk nem kötődik szorosan egyik tájegységhez sem, éppen ezért nem is kell agyalni azon, hogy milyen fűszerrel készüljön, mert itt leginkább a technológiáról van szó.
Most, hogy a húsvét a kertek alatt, érdemes legalább egyszer egy évben házi tormakrémet készíteni, hogy a sonka füstölt ízeit az arcüregünkig rúgja fel imádnivalóan pikáns íze.
Mindenünk adott ahhoz, hogy ez az étel bekerüljön a magyar gasztrokánonba, mégis kevesen ismerik a tőlünk északnyugatra kifejezetten népszerű kulajdát.
Padlizsánpizza, seperc alatt.
Ezen a ponton elszabadulni látszik a pokol, de semmi ok a pánikra. Bármennyire is sistereg és csirizesedik, tartsunk ki, kevergessük végtelen nyugalommal.
Ők aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.
Csupa nemes alapanyag kerül a tésztánkba.
A nem is annyira matcha-, mint inkább pisztáciazöld keksz állaga egyszerre omlós és roppanós, az aromája pedig épp csak annyira egzotikus a zöldtea-portól, hogy akinek bejön ez az ízvilág, egy életre rákattanjon.
Aromás-fűszeres, vékony, visszafogottan édes finomság.
Egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.
Amit tudok, hogy nem én találtam föl a méhviaszt, a sült krumplit meg pláne, de valamire mégiscsak rájöttem. Arra tudniillik, hogy a legízletesebb hasábburgonyát nem hogy bő, de semmilyen olajban nem szabad kisütni.
Ezt hozza ki a vasserpenyő a zöldségekből.
Azon melegében befaltuk, csak egy kis házi vajat kentünk a falatokra.
Az én konyhámban muffinként kezdte pályafutását.
Lágy, foszlós, különleges.
Ízletes, egészséges, kalóriaszegény.
12-15 perc alatt megsül, ha a teteje aranysárgán fénylik, már kész is van.
Igazi svédikum, mármint a svédek szerint.
Isteni kókuszos keksz fél óra alatt.
A házi verzió minimális erőfeszítéssel is veri a boltit.
Nincs benne semmi extra összetevő, mégis emlékezetes a végeredmény.
Erre még a gyerekek se fintorognak.
Persze nem muszáj reggelire enni.
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.
A legjobbkor tört rám a speiztündérkedés.
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.
Háromnegyed óra alatt tálalásra kész.
Mákkrémes répatorta muffin.
Zsemlének, kiflinek is isteni, és még másnap is rugalmas, puha.
Az Üzletem.hu összefoglalója.
Szokásos évzáró összegzésünk következik.
Egy új atomerőművi blokk építése számokban: