Így változnak a jövedéki szabályok februárban

2024. 01. 09., 18:10

Több ponton módosul a hazai jövedéki szabályozás 2023. február 13-án uniós jogszabályváltozások miatt. Többek között elindul az EMCS (Excise Movement and Control System – Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer) 4. fázisa, és új jövedéki adózói státuszok jelennek meg.

A legfontosabb újdonság az adózott vállalatközi (B2B) árumozgások szállításakor alkalmazott okmányok digitalizációja. Február 13-tól szabad forgalomba bocsátott jövedéki termék másik tagállamba, kereskedelmi céllal kizárólag elektronikus egyszerűsített kísérőokmánnyal, vagyis e-EKO-val lesz szállítható. Az adózott jövedéki termék belföldi szállításakor továbbra is szállítólevelet kell alkalmazni.

Az új EU-szabályozással összhangban a jelenlegi jövedéki engedélytípusok kiegészülnek az adózott tevékenységeket azonosító engedélyszámok hozzárendelésével. Az érintett engedélyeket, nyilvántartásba vételi okmányokat, mint

- az adóraktári engedélyeket (kizárólag bérfőzést végző adóraktári engedély kivételével),

- az egyszerűsített adóraktári engedélyeket,

- a jövedéki engedélyeket (kizárólag kenőolajjal végzett tevékenység kivételével),

- a bejegyzett kereskedői engedélyeket,

- a bejegyzett feladói engedélyeket,

- a tagállamba szállító kisüzemi bortermelői nyilvántartásba vételi okmányokat

a NAV február 13-án automatikusan kiegészíti. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS