Friss összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

Friss összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről
2024. 05. 23., 17:10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) április folyamán több alkalommal számolt be a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében tüzérségi akcióról, drón észlelésekről, valamint májusban rakéta támadásokról.

Nukleáris biztonsági szempontból fontos, hogy az atomerőmű épülete nem károsodott, a blokkjai úgynevezett hideg leállított állapotban vannak (a ZNPP jelenleg nem termel áramot, a blokkok hűtéséhez minimális hűtővízmennyiség elegendő). Az Ukrajnában található többi atomerőmű személyzete az elmúlt időszakban kiadott légiriadók ellenére is folyamatosan fenntartja a nukleáris biztonságot és védelmet a létesítményekben – olvasható az Országos Atomenergia Hivatal közleményében.

Április közepén a ZNPP szakemberei a korábbi terveknek megfelelően a hatodik reaktort is hideg leállásba helyezték, így a reaktorok hűtése és ezáltal nukleáris biztonsága minimális hűtővízmennyiséggel is fenntartható. 2024. április 25-én a NAÜ-t dróntámadásról értesítették, amely kifejezetten a ZNPP oktatóépületét célozta, azonban a támadás nem okozott kárt az épületben. 2024. május 10-én a NAÜ-megfigyelők a hűtőtó felett észlelt drónok miatt elrendelt légiriadóról jelentettek. A következő napon szintén légiriadóra került sor, ezért elhalasztották a NAÜ-megfigyelők telephely-körbejárását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 09:40:42
A kormány úgy döntött, hogy július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, ugyanakkor a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL