Kis moduláris reaktorok: a legfontosabb tudnivalók

2024. 05. 21., 15:10

Az SMR technológiával kapcsolatos legfontosabb információkat az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértői foglalták össze.

A maghasadáson alapuló (fissziós) technológiák közül a kutatás-fejlesztés iparágban jelenleg a kis moduláris reaktorokra (Small Modular Reactor, SMR) irányul a legnagyobb figyelem – olvasható az OAH friss Instagram-posztjában. Az SMR-ek olyan kis teljesítményű atomreaktorok, amelyek előre legyártott elemekből (modulokból) épülnek fel, ezzel rövidebb építési időt és kisebb költségeket biztosítva.

Az SMR-ek olyan kisebb teljesítményű atomreaktorok, amelyek előre legyártott, sőt akár sorozatgyártható elemekből (modulokból) épülnek fel. Ezen jellemzők a klasszikus nagy reaktorokhoz képest lényegesen rövidebb építési időt, és kisebb tőkeköltségeket jelentenek. Egyik előnyük lehet még a kompaktabb reaktorzóna, melynek hűtése mind üzemi, mind üzemzavari körülmények között hatékonyan megvalósítható, akár a hűtőközeg természetes áramlásával is, emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a zónában (típustól függően) kevesebb hasadóanyag van, melynek köszönhetően egy esetleges baleset során a kibocsátás kisebb lehet, mint egy nagyobb reaktornál. Az SMR-ek jól szabályozhatók, így jobban tudják követni a villamosenergia-rendszer terheléseit. Mindezek alapján a kis moduláris reaktorok fontos szerepet játszhatnak a jövő energiatermelésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL