„Atomenergiáról – mindenkinek”: teltház a pécsi rendezvényen

„Atomenergiáról – mindenkinek”: teltház a pécsi rendezvényen
2024. 06. 03., 16:10

Az Országos Atomenergia Hivatal 2024. május 30-án Pécsett tartotta az „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényét, együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel.

A Szentágothai János Kutatóközpont nagyelőadója megtelt, közel háromszáz diák és tanár hallgatta meg az előadásokat, valamint vett részt az interaktív kiállításon – számolt be az OAH. Az előadásokon és a kiállításon szó volt arról, hogy a környezetünkben milyen természetes és mesterséges sugárzás vesz körül minket, az atomerőmű-balesetek okairól és a magyar fejlesztésű kamerákról, amelyeket Japánban, a világ legnagyobb fúziós kísérleti projektjében használnak. Az előadások bemutatták, hogyan használják fel az űr meghódításához és az ott végzett tevékenységez szükséges (atom)energiaforrásokat, és bemutatták az atomenergia szerepét a gyógyításban is.

A résztvevők az interaktív kiállításon megismerkedtek az atomenergia alkalmazásának különböző területeivel az energiatermeléstől kezdve az orvosi alkalmazásokig, a katasztrófavédelmi felszerelésekkel, és sugárzásmérést is végezhettek, körbe nézhettek virtuális valóság szemüveggel a Paksi Atomerőműben és informálódhattak az atomerőmű működéséről. Áttekintést kaptak a radioaktív hulladékok kezeléséről, az üzemanyagciklusról (az uránbányászattól kezdve a kiégett kazetták átmeneti tárolásán keresztül a végső elhelyezésig), valamint a fúziós energiatermelésről.

A képgaléria ide kattintva, az OAH Instagram oldalán érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.
2024-06-25 09:40:42
A kormány úgy döntött, hogy július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, ugyanakkor a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL