Külön bekezdésben menti fel a szankciók alól a Paks II. projektet az Európai Unió

Külön bekezdésben menti fel a szankciók alól a Paks II. projektet az Európai Unió
2024. 06. 28., 14:55

Jákli Gergely szerint a döntés fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára.

Kitartó munka és hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatásuk a Paks II. projektre – reagált a hétfőn elfogadott 14. szankciós csomagra Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a most elfogadott rendelet szövegében a beruházás külön bekezdést kapott. Míg korábban az európai uniós szankcióknál egy-egy adott intézkedésnél volt kivételként nevesítve a projekt, addig mostantól általánosságban, önálló bekezdésben szerepel, hogy a szankciók nincsenek hatással rá, nem befolyásolják.

„Ez fontos előrelépés, ami jól mutatja minden potenciális európai beszállító számára, hogy az unió által hozott intézkedések nem fogják befolyásolni az adott termék vagy szolgáltatás beszállítását a Paks II. projektbe” – szögezte le a társaság vezetője, hozzátéve: kifejezetten igaz ez a hazai vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a felépülő, 2400 MW kapacitású atomerőműben a lehető legtöbb magyar szakértelem és tudás integrálódjon.

„A változások másik aspektusa, hogy egyes termékek és szolgáltatások esetében korábban mentesítési engedélyt kellett kérni a beszállítás előtt az adott állam illetékes hatóságától. A Paks II. esetében mostantól ez a folyamat gyakorlatilag megszűnik, elégséges lesz csupán tájékoztatni a kompetens hatóságot. Ezáltal az Európai Unióból érkező vállalatok arra fókuszálhatnak, ami egy nukleáris beszállító számára fontos: a termék előállítására, annak minőségbiztosítására. Ez egy felkiáltójellel ér fel a vállalkozói közösség számára, miszerint a beruházás vár minden kapacitással és kompetenciával bíró uniós beszállítót” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL