Megkezdődött a féléves magyar elnökség az Európai Tanács nukleáris döntéselőkészítő munkacsoportjában

Megkezdődött a féléves magyar elnökség az Európai Tanács nukleáris döntéselőkészítő munkacsoportjában
2024. 06. 24., 15:40

2024. június 19-én az Országos Atomenergia Hivatal átvette az Európai Unió Tanácsának nukleáris kérdésekkel foglalkozó, döntéselőkészítő munkacsoportjának elnökségi tisztségét.

A magyar elnökség féléves programjának kiemelt témakörei az ukrán nukleáris létesítmények nukleáris biztonsága és védettsége, a nukleárisüzemanyag-ellátás biztonsága, a kisméretű, moduláris reaktorokhoz kapcsolódó nemzetközi kezdeményezések, a nukleáris törvényszéki analitika nemzetközi szinten is kiemelkedő magyar eredményeinek ismertebbé tétele – olvasható az OAH közleményében. Mostantól fél éven keresztül az OAH feladata a munkacsoport üléseinek előkészítése, valamint a találkozók levezetése, amely egyben lehetőség arra, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a hazánk számára fontos kérdések.

Bart de Wit, a belga gazdasági minisztérium szakpolitikai tanácsadója, a munkacsoport leköszönő elnöke megköszönte a tagállamok képviselőinek az elmúlt félévben végzett konstruktív munkát, amelynek során sikeresen lezárult az EURATOM biztosítéki rendszerét szabályozó rendelet módosításának tárgyalása. A felülvizsgált rendelet megfelel a jelenkor kihívásainak, az új típusú technológiák megjelenésének (kisméretű moduláris reaktorok, nagyaktivitású radioaktív hulladékok mélységi geológiai tárolása).

Balczó Béla András, az OAH kabinetfőnöke az ülésen elismerését fejezte ki a belga elnökség által végzett munkáért, kiemelve az EURATOM biztosítéki rendelet egyeztetésének lezárását, valamint az orvosiizotóp-ellátással kapcsolatos tanácsi következtetések értékelését és elfogadását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL