„Ahogy a híd megépült, úgy az új blokkok is elkészülnek”

„Ahogy a híd megépült, úgy az új blokkok is elkészülnek”
2024. 06. 07., 22:20

A Tomori Pál híd bekapcsolja a Duna bal partját a paksi projektbe és autópálya-kapcsolatot is biztosít Kalocsának.

„A Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része, amely nemcsak a paksiak és a kalocsaiak, de egész Magyarország javára válik majd” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál híd átadásán. A kormányfő hozzátette: az ország legfontosabb stratégiai jellegű beruházásaiból kettő is ezen a környéken épül: Pakson létesül az új atomerőmű, és Kalocsától nem messze halad majd el a Budapest–Belgrád vasútvonal, ami ennek az országépítési programnak az egyik legfontosabb építőköve.

Az ünnepélyes átadón dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere felidézte, hogy a híd megépítéséhez annak idején a Paks II. projektről szóló döntés adta a végső lökést. A városvezető szerint a Duna bal partján felkészültek a Paks II.-vel kapcsolatos részfeladatok ellátására: Kalocsa készen áll bekapcsolódni a betegellátásba a működő kórházzal, készen áll a szabad ipari területekkel, a volt laktanyával és sportlétesítményeivel.

A Tomori Pál kalocsai érsek, hadvezér nevét viselő híd avatásán Szabó Péter, Paks polgármestere arról beszélt, hogy a most felépült híd a fejlődés biztos záloga.„Ahogy a híd megépült, úgy az új blokkok is elkészülnek” – szögezte le a paksi városvezető. Rámutatott: a fejlesztés nemcsak településeket, térségeket köt össze, hanem kiemeli azt, hogy Paks immár négy évtizede valódi hídszerepet tölt be, hiszen az itt megtermelt villamos energia csaknem 50 százalékban működteti és összeköti az ország üzemeit, háztartásait és közintézményeit.

A kétszer egysávos, 946 méter hosszúságú átkelő megépítése mellett a beruházásban 25 kilométernyi úthálózat is létesült, autópálya-kapcsolatot biztosítva ezzel Kalocsának.

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 09:40:42
A kormány úgy döntött, hogy július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, ugyanakkor a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL