Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak”

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak”
2024. 07. 10., 13:25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb dróntámadásról, valamint a többi ukrán nukleáris létesítmény helyzetéről.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a zaporizzsjai atomerőmű arról adott tájékoztatást, hogy július 3-án több drón csapódott be személyi sérülést és kisebb erdőtüzet okozva a létesítmény közelében. A támadás az atomerőmű mellett lévő transzformátor-állomásban tett kárt. A létesítményt jelenleg egy 750 kilovoltos vezeték látja el a hűtéshez is szükséges árammal, valamint az erőmű számára továbbra is elérhető egy 330 kilovoltos tartalékvezeték. A NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői a létesítmény telephelyén belüli károkról nem tettek jelentést – olvasható az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatójában. „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak, annak ellenére, hogy egyértelmű veszélyt jelentenek az enerhodari lakosságra, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára nézve. A támadásokat azonnal abba kell hagyni” – jelentette ki Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

A NAÜ szakértői arról is beszámoltak, hogy az Ukrajnában található többi atomerőműben a személyzet az elmúlt időszak légiriadói ellenére is folyamatosan fenntartja a nukleáris biztonságot és védelmet.

A NAÜ közleménye angol nyelven itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL