Általános mentességet kap a Paks II. projekt a szankciók alól

Általános mentességet kap a Paks II. projekt a szankciók alól
2024. 06. 24., 16:40

A továbbiakban a tagállami hatóságok engedélyére sem lesz szükség az európai cégek projektben való részvételéhez.

Az új paksi atomerőmű építése, annak minden folyamata, szakasza és eleme teljes egészében mentesül a szankciós intézkedések alól az Európai Unió Oroszországgal szembeni 14. szankciós csomagja értelmében – jelentette be Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsának ülését követő sajtótájékoztatón Luxembourgban. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: ha európai vállalatok részt vesznek a paksi atomerőmű bővítésében, akkor nem kell engedélyt kérniük a saját tagállami hatóságaitól sem.

„Ezzel a túlteljesítés, a politikai rosszakarat lehetőségét is kiiktattuk a rendszerből, egyetlen európai uniós kormány sem tud gátat szabni európai vállalatok részvételének” – hangsúlyozta a miniszter, kitérve arra, hogy számos nyugati – német, francia, osztrák – cég vállal részt a paksi projektben. Hozzátette: a beruházás szempontjából lényegében visszaáll az orosz–ukrán háború előtti helyzet.

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL