Olkiluoto 3: évtizedes csúszás után megvan a zöld jelzés

Olkiluoto 3: évtizedes csúszás után megvan a zöld jelzés
2021. 12. 17., 16:45

Elindíthatják a nukleáris reakciót az Olkiluoto 3 reaktorban, miután a finnországi atomerőművet építő Teollisuuden Voima Oyj (TVO) megkapta az ország Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóságának (STUK) engedélyét.

A TVO 2021 márciusában kezdte meg a fűtőanyag betöltését; a folyamatot a STUK mindvégig ellenőrizte. A reaktor teljesítményét fokozatosan növelik; a TVO-nak a STUK jóváhagyására lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a teljes teljesítmény 5, 30, illetve 60 százalékát – olvasható a hatóság közleményében. Az „éles próbaidőszak” februárban kezdődik, a várakozások szerint Finnország 5. atomreaktora 2022 közepétől működik majd teljes kapacitással.

Essi Vanhanen, a STUK projektmenedzsere elmondta: az üzembe helyezési fázis valamennyi érintett fél számára tanulságos volt.

Nem vezetett egyenes út a zöld jelzésig

A finn kormány 2005-ben adott engedélyt új atomreaktor építésére; a fő szerződő fél a francia Areva és a német Siemens „Areva NP” nevű konzorciuma volt. A Siemens ebből 2009-ben kiszállt (bár alvállalkozóként továbbra is részt vett a projektben), a 10-es évek közepére csődeljárás alá került Areva pedig az Électricité de France-nak adta el valamennyi atomenergia-érdekeltségét, így az Areva NP-t is (amelynek neve azóta Framatome).

A reaktornak az eredeti tervek szerint már 2010-ben áramot kellett volna termelnie. A TVO 2012-ben jelentette be, hogy 2015 előtt nem indul el a termelés, 2014 februárjában ezt úgy „pontosították”, hogy egyáltalán nem látják, mikor kezdhet el működni a reaktor. 2019 júliusában azt ígérték, hogy egy év múlva (azaz 2020. júliusban) a reaktort bekapcsolják a rendszerbe. A problémák egyik gyökere a tapasztalat hiánya: a 2010-es évekre ugyanis már javarészt nyugdíjba mentek azok a szakemberek, akik a múlt század 70-es és 80-as éveiben az atomerőmű-építésekben részt vettek, a közben eltelt évtizedekben pedig – Nyugat-Európában legalábbis – nemigen lehetett gyakorlatot szerezni.

A sok csúszás a költségek emelkedésében is megmutatkozott. Az Areva eredetileg 3 milliárd eurós fix áron vállalta a reaktor megépítését. 2012 júliusában még „csak” 2 milliárd eurós túllépésről beszéltek, de az év végén már 8,5 milliárd eurósra becsülték a projektet. A francia fél és a TVO több évig tartó tárgyalás után, 2018-ban egyezett meg, lapértesülések szerint a TVO 5,5 milliárd eurót fizet, az Areva pedig ugyanekkora veszteséget könyvel el – a „végső” tétel tehát úgy tűnik, 11 milliárd euró…

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL