Jákli Gergely: megkerülhetetlen a nukleáris energia

2024. 04. 17., 11:10

Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal-beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte.

„Az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság kérdései adják azt a három dimenziót, aminek érvényesülni kell ma az energetikában” – mondta Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a Business Talks ’24 kerekasztal-beszélgetésén a Magyar Zene Házában. Az „Energetikai jövőkép, szabályozási változások” című beszélgetésben a helyettes államtitkár mellett részt vett Jákli Gergely a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója és Gordos Péter, a MOL Nyrt. vállalati kapcsolatok igazgatója, aki arról beszélt, hogy napjainkban háromszor annyi energiát használunk fel, mint ötven évvel ezelőtt. „Ez globális kihívás. Az energiafelhasználás továbbra is növekedni fog, ezért felmerül a kérdés, hogy az energiát honnan lehet majd biztosítani, úgy, hogy a ma felhasznált energia nyolcvan százaléka fosszilis energiahordozókból ered. A zöld átmenetnek a klímavédelmi célokat és az ellátásbiztonságot kell szolgálnia”– mondta Gordos Péter.

Jákli Gergely erre reagálva kiemelte, hogy a Davosi Világgazdasági Fórumhoz kapcsolódó Global Risk Report szerint közép- és hosszú távú kockázatként kell tekinteni a várható szélsőséges időjárási körülményekre. „Ha extrém időjárási viszonyok között kell majd a jövő emberének villamos energiát előállítani, hatékonyan, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon, akkor megkerülhetetlen a nukleáris energia. Jó lenne, ha az atomenergiára nem csak akkor gondolnának, amikor energiakrízis van.”

Jákli Gergely arra is kitért, hogy a Paks II. projekt gazdasági szempontból is érdemes a figyelemre, már csak a beszállítói lehetőségek miatt is. „Nagyon sok ország készül nukleáris projekttel, ha csak a környező országokat nézzük, akkor Szlovákiában lesz üzemidő-hosszabbítás és van új erőművi projekt, Csehországban folyamatban van a beszerzés, Lengyelországban ez már lezárult, Romániában SMR-reaktorokat terveznek, Szlovéniában szintén üzemidő-hosszabbításra készülnek. A nukleáris projektek száma meg fog sokasodni az Európai Unióban, a beszállítói lánc pedig korlátos. Tehát az a vállalkozás, amelyik megszerez minden olyan minősítést, ami szükséges ahhoz, hogy a Paks II.-ben beszállítóvá váljon, az egy keresleti piacon találja magát” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL