Paks II: Szentpéterváron már kovácsolják az 5. blokk reaktortartályát

Paks II: Szentpéterváron már kovácsolják az 5. blokk reaktortartályát
2024. 04. 29., 09:10

Már kovácsolják az 5. blokk reaktortartályát, az olvadékcsapda pedig nyáron érkezik Paksra – jelentette be Szijjártó Péter.

Szentpéterváron, Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében már zajlik az 5. blokk reaktortartályának kovácsolása – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a reaktortartály gyakorlatilag az atomerőmű szíve, ahol maga a láncreakció zajlik. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy már a nyáron Magyarországra érkezik az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. A helyszínen, az Atomenergomas üzemében a részegységek kovácsolásának indulása alkalmából tartott ünnepségen Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is.”

Az eseményen Andrej Szinyakov, az Atomenergomas vezérigazgatójának első helyettese arról számolt be, hogy a gyártás az uniós és magyar előírásokkal összhangban zajlik, amely során rendkívül szigorú, folyamatában mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át a reaktortartály. Vitalij Poljanyin, a fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a paksi projekt igazgatója a jövőre kitekintve elmondta: az 5. blokki reaktortartály nyersdarabjainak gyártását a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályainak és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása követi majd.

A reaktortartály gyártási folyamatát a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is. A reaktortartályt alkotó gyűrűk, illetve a tartály alja mintegy 12 ezer tonna nyomás alatt formálódnak a kovácsolás során. A berendezés kész tömege mintegy 330 tonna, magassága több mint 11 méter, átmérője 4,5 méter, legnagyobb falvastagsága pedig 285 milliméter. A VVER-1200-as reaktortartályt nemcsak a folyamatos neutronfluxus teszi próbára, hanem a 300 Celsius-fok hőmérsékletet és a 162 bar nyomást is ki kell bírnia garantáltan 60 évig.

Elkészült a zónaolvadék-csapda

Miközben reaktortartály kovácsolása már folyamatban van, az 5. blokk másik hosszú gyártási idejű nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda már elkészült. A csúcstechnológiájú eszköz a sikeres gyártóművi végátvételt követően vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre – ezzel lehetővé válik, hogy a létesítés korai fázisában kerüljön beépítésre.

A 15 méter magasságú, több mint 730 tonnás zónaolvadék-csapda az atomerőmű legnagyobb tömegű berendezése lesz.

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL