Itt találod az összes cikket a „vendéglátás” témában!
Több vendéglátó nem végezte szabályosan az élelmiszerek helyben történő fagyasztását.
A súlyosan mulasztók a mulasztási bírság mellett utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak.
A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból 703 ezer forint értékben.
Száz szálláshelyet választottak ki, amelyek között hotel, kemping, apartman és hostel vegyesen szerepelt, és egy 4 fős családra vonatkozó költségeket vizsgálták.
Tovább erősödik a SZÉP Kártya népszerűsége, 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét.
A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 forint bírságot szabtak ki.
Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. Az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme július 2-án indult el.
Az üzlethelyiségek és vendéglátóhelyek tulajdonosai körében 2024-ben egyre emelkedő arányban vannak azok, akik eladás helyett a bérbeadásban kérik az ingatlanközvetítők segítségét.
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrök az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
Az alkalmazott kereskedelmi gyakorlatról nem volt megállapítható, hogy agresszív lenne.
A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index.
A belföldi termelés kevesebb mint 8 százalékkal csökkent, a 2022. évi 5,567 millió hektoliterről 5,135 millió hektoliterre.
A jövő éttermi és otthoni konyháinak egyik legfontosabb vívmánya lehet a nemrég bemutatott AI-vezérelt sütő, amiben hőszenzor sincs, mégis pontosan – és önállóan – tudja, hogy a behelyezett élelmiszert hogyan kell tökéletesen elkészíteni. Ezzel megelőz ételmérgezéseket és tűzeseteket is.
Decemberben a turisztikai cégek 31 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 67 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2 százalék jelzett.
A tesztben résztvevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét.
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel egyeztetett a kötelező adatszolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatokról több érdekvédelmi szervezet, köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviselője.
Élő példákkal lehet szemléltetni, hogy mekkora jelentőséggel bírhat egy vagy több robot az éttermi feladatellátásban. Ma is sok robotikai alkalmazás segít a konyhán és a vendégtérben, de vajon végleg helyettesíthetik a humán munkaerőt?
A Hiventures kockázati tőkealap-kezelő 170 millió forinttal támogatja az iBar startup vállalkozást, amely a vendéglátóhelyek árukészletének kezelésére fejlesztett mesterséges intelligenciára épülő egyedi mobilapplikációt.
A Nébih nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában a turisztikai szempontból nagy jelentőségű balatoni vendéglátóhelyek is kiemelt figyelmet kaptak. A júliusi vizsgálati eredmények alapján elmondható, a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek.
Állandó téma a szervizdíj és a borravaló egybemosása, összekeverés. 2005 óta morog a vendégek egy része, hogy miért kellene két „borravalót” adnia? Mi történik, amikor és miután fizettünk? Az Eventrend Group szakemberei szolgálnak a magyarázattal.
A vállalatvezetés erejét és kiemelkedő szerepét tartják a leginkább meghatározó tényezőnek a magyarországi turisztikai és vendéglátó vállalkozások a Covid-19 világjárvány okozta válság leküzdésében – derül ki a BGE legfrissebb felméréséből.
A tavaszhoz és karácsonyhoz köthető vizsgálatok mellett jelenleg a nyári ellenőrzés zajlik, a Balaton környéki vendéglátóhelyek kapnak kiemelt figyelmet.
A tavalyihoz képest 5 százalékponttal, 90 százalékra emelkedett a vendéglátóhelyüktől megválók aránya a Duna House 2023-as adatai szerint. Az üzlethelyiségek tulajdonosai változatlan, 60-40 százalékos arányban értékesítenék vagy adnák bérbe ingatlanukat.
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.
A vendéglátó ipari vállalkozásokat érintő változásokról tart tájékoztató konferenciát a VOSZ és a FIVOSZ június 15-én.
A kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs ugyanis nemcsak éttermi vendéglátásra vonatkozik, hanem a kevésbé fejlett színvonalú étkezőhelyi szolgáltatásokra is alkalmazható – hívja fel a figyelmet a NAV.
Kedvező, vissza nem térítendő rezsitámogatásra pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalkozások. Fejlemény, hogy bár korábban csak a feldolgozóipar vállalkozásai igényelhették ezeket a támogatásokat, idéntől már vendéglátóipari és szállodaipari cégek is igényelhetik.
Alapvető értékesítési funkciókat is képesek ellátni a statisztikai adatszolgáltatást végző „Vendégem” szoftverek.
Tavaly 150 milliárd forintos kerettel hirdetett meg az állam energiaköltség és beruházási támogatási programot. A pályázók körét év végén kibővítették a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátóegységek számára is. Április 30-án lejár a regisztráció határideje.
Az érintett piac szereplőinek 30 nap áll rendelkezésre, hogy észrevételt fűzzenek a vizsgálat jelentéstervezetéhez.
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya forgalom 2022-ben, a kártyabirtokosok a legtöbbet a vendéglátás zsebből költötték.
A szakértők a digitalizációt egyfajta hatékonyságnövelő eszközként definiálják – de mit ad a gasztrovállalkozások fejlődéséhez? Miért fontos ebbe fektetni? Ezeket a kérdéseket vitatták meg a Piqniq Budapest rendezvényén Budapesten.
Jövőre nőhet az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó bérpótlék. A szakszervezetek üdvözlik a törvényjavaslatot, a munkáltatók elégedetlenek.
Flesch Tamást választotta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének a szervezet tisztújító közgyűlése.
A közeli jövőt borúsnak látja a szakma: a munkaerő hiánya, a csökkenő kereslet, a növekvő energiaárak egyszerre nehezítik a szereplők életét – derült ki a nyolcadik Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón.
Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban.
A vendéglátásban csehül állunk az utánpótlással. Nem újkeletű a probléma, az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Megtesszük, amit csak tudunk – mondta az Üzletemnek Kovács Gábor, a csarnótai Tenkes Csárda tulajdonosa.
A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúra index (tki) 2022 júliusában mínusz 3 ponton áll.
A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 50 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, 46 százalékuk stagnálást, és csupán 4 százalékuk vár visszaesést.
Már 16 ezer fiatal dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával. A legtöbb munkáltatói kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.
Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégek számára, az Indepack Kft. idei felmérése szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések.
A Vkuszno – i tocska (Finom - és pont) elnevezést kapta az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén megnyíló gyorsétteremlánc.
Május első három hetében a munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra keresnek diákmunkásokat áprilishoz képest.Gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1450-1600 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők.
A papírárak folyamatos növekedése, az élelmiszeripari és a szállítási költségek emelkedése várhatóan újabb drágulást eredményez a vendéglátóipar számára.
Az online kassza adatok alapján csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb, mint 3 százalékkal marad el a 2019-es számoktól. Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, amely a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.
Tavaly 13 százalékkal többet, összesen 5,5 milliárd forintot költöttünk virslire, szilveszterkor jellemzően a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés volt a legkeresettebb. 2020-ban több mint 4 ezer tonna volt a decemberi forgalom.
A szerbiai turisztikai cégek már másfél éve vergődnek, hogy kikeveredjenek abból a gödörből, amibe a járványhelyzet miatt jutottak. A megoldást az államtól várják.
A koronavírus világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében.
Az év gasztrofelmérése - 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása.
A franchise terjeszkedés reaktiválását és az alapanyag üzletág elindítását tartják a jövő év legfontosabb feladatainak a Creppy Centernél.
Átlagosan havi 170-240 ezer fizet többet az üzemanyagért egy olyan vendéglátóipari kisvállalkozás tavaly októberhez képest, amely három saját autójával maga gondoskodik a kiszállítási feladatok teljesítéséről.
Az étterem-értékelések transzparensebbé tételét javasolja az érintetteknek a Gazdasági Versenyhivatal.
Terjeszkedésének részeként új nemzetközi értékesítési igazgató csatlakozott az Everguest csapatához. A magyar turisztikai startup legújabb tagja, Neil Middleton korábban a Booking.com és az Expedia Group vezetőjeként szerzett tapasztalatot.
Újra lesújtottak a koronavírus-világjárvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások a romániai vendéglátóiparra. Mivel alacsony az átoltottság, továbbá egyre többen betegszenek meg és szorulnak kórházi ellátásra, ismét térdre kényszerült a gazdaság egyik ágazata.
A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
Silány szolgáltatások, indokolatlan költségek, nem képzett, kimerült és ingerlékeny személyzet, a szolgáltatás–ár–tisztelet kapcsolatát nem értő vállalkozók – így jellemzi a Fekete-tenger romániai partszakaszát Paul Anghel, a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgatója.
A koronavírus-világjárvány begyűrűzése után teret hódított a házhoz szállítás, az étterem-tulajdonosok nagy része ezentúl sem akar erről a bevált receptről lemondani. Az étlap módosítása is szerepel a tervekben, az infláció miatt pedig azok is drágítani készülnek, akik eddig nem tették meg ezt.
2021 júliusában pénzben jócskán, első alkalommal pedig adagban, korsóban, azaz volumenben is nőtt a vendéglőzés a járvány előtti időszakhoz képest, 2 százalékkal.
Az egyik legmagasabb szakmai elismerést, a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete életműdíját vehette át nemrégiben Szalai Zoltán, a győri Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének tanszéki mérnöke.
Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos – egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években az átalakuló romániai munkaerőpiacon.
A koronavírus okozta járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
A vendéglátásban tevékenykedők szerint legalább három évre van szükség a talpra álláshoz. Nagy problémát jelent a munkaerőhiány.
A vendéglátó szektor újraindulását segítve, a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata, valamint a Zwack Unicum, a Diageo termékeinek magyarországi forgalmazója közösen 508 partnerüket megajándékozzák egy-egy induló italcsomaggal.
Átlépte az 500 forintos lélektani határt egy csésze kávé átlagára a magyar városközpontokban – derült ki a ClientFirst Consulting felmérésből.
Már Magyarországon is az adatvezérelt, mesterséges intelligencián alapuló logisztikai megoldásokat kínáló DoDo segíti a KFC melegétel-rendeléseinek kiszállítását.
Másfél évvel a korlátozó intézkedések bevezetése után igényelheti az állami támogatást a járvány miatt leginkább bajba került HoReCa-ágazat, a vendéglátósok, szállásadók, idegenvezetők Romániában.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus 1-től megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén.
Az elmúlt tíz évben a magyar munkavállalók több mint 1000 milliárd forintnyi feltöltést kaptak OTP SZÉP kártyáikra.
Vigyáznak a vendégek egészségére, de összességében kevés kreatív ötlettel javítják az vásárlói élményt a magyar kávézókban – derült ki az ügyfélkiszolgálás piacán 20 éve jelen lévő ClientFirst Consulting országos kutatásából.
Országszerte huszonöt magyar kisüzemi sörfőzde várja a látogatókat sörkóstolókkal, új főzetek bemutatóival és számos egyéb programmal szombaton a 2. Nyitott Főzdék Napján.
Pármai sonkás szendvics, poharas zserbó és somlói desszert – ez csak pár finomság abból a kínálatból, amit Siófok első kizárólag mentes termékeket áruló családi kávézójában lehet megkóstolni. Ez az első olyan hely a városban, ami kizárólag mentes termékeket tart az étlapon.
Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez a védettségi igazolványát: egy pénteki kormányrendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt – olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent közleményben.
Úgy tűnik, a K&H SZÉP kártya tulajdonosok már év elején bíztak a közelgő újranyitásban, ugyanis a tavalyi év azonos időszakához képest idén alig csökkent a szálláshely alszámlára befizetett összeg. A K&H SZÉP kártyára jóváírt teljes összeg 27 százalékkal növekedett az első negyedévben.
Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban; az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint – tájékoztatott Tállai András.
Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik Szép-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért vasárnaptól – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Nagy Lehel, a Langmár Kommunikáció ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy a vendéglátóhelyeknek most hatványozottan fontos fogyasztói szemmel gondolkozniuk, és érdemes lehet valamilyen humort, csavart, egyedi megoldást belevinni az újranyitási kampányba. Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.
A budapesti Matild Palotában nyitja meg első európai Spago éttermét nyár elején Wolfgang Puck Michelin-csillagos osztrák sztárséf, aki 27 éve készíti a hollywoodi Oscar-gálák menüjét.
A Nébih összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.
A 25 évvel ezelőtt alapított bajor specialitásokat kínáló és kiváló söreiről jól ismert Paulaner franchise hálózat világszerte több mint 50 éttermet üzemeltet.
A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.
Elkészült az ország újranyitási-ütemterve, ami a magyar kormány tájékoztatása szerint, akkor fog érvénybe lépni, ha elértük a kettőmillió-ötszázezer koronavírus elleni oltóanyaggal beoltott ember számát. Ezt a pillanatot már sokan várják, és egy biztos: a tisztaság és a higiénia jelentősége az eddigiektől lényegesen fontosabb lesz.
Az érintett munkavállalók közel 60 százaléka után a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások igényeltek ágazati bértámogatást – közölte szerdán Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Befektetési megállapodást kötött egymással a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Munch, az Ételmentő társadalmi vállalkozás. Az Élelmiszerbank és a Munch együttműködésének köszönhetően a vendéglátás során keletkezett ételfeleslegekhez nélkülözők is hozzájuthatnak a jövőben.
Bezár a budapesti gasztronómia kultikus étterme. Úgy néz ki, már házhoz szállítást sem vállalnak. A Fricska a Facebook oldalán írt ideiglenes búcsúsorokat.
Deli János és Kerekes Sándor óbudai vendéglője is bezárni kényszerült a vírushelyzet miatt, de most újra dolgoznak: az óbudai anyaotthon lakóinak szállítanak ételt.
Meghosszabbítja a kormány a vendéglátó- és szálláshelyek állami támogatását, és új eszközöket is bevet Romániában.
A szállodák, éttermek és kávézók üzemeltetői készek beperelni a kormányt, és 500 millió euró kártérítést követelni – jelentette be Dragoș Petrescu, a romániai hotel- és vendéglőüzemeltetők munkáltatói szövetségének (HORA) elnöke.
Hasznukra tudják fordítani az erdélyi és partiumi szállásadók azt a tényt, hogy a koronavírus-világjárvány sem szegte a lakosság utazási kedvét. A Covid–19 elleni vakcina megjelenésével tavasszal, illetve nyáron többen tervezik az útra kelést.
A vendéglátóipar helyzete egyre nehezebb: a közel 3 hónapja tartó korlátozások következtében sokan csődközeli helyzetbe kerültek. Egy autószerviz most arra buzdít: ha megtehetjük, vállalkozóként is segítsük őket.
Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata. Január 1-jétől olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.
Londoni elemzők telt házas üdülőhelyeket, szállodákat és repülőjáratokat vizionálnak 2021 második felére.
A Brassó belvárosában kereskedelmi egységeket működtetők egyesülete a Brassó Smart City Egyesülettel közösen 10 százalékos kedvezményt biztosít a városközpontban található vendéglátóipari egységekben mindazoknak, akik már beoltatták magukat koronavírus ellen.
Mintegy 95,7 milliárd dollár a becsült vesztesége a három legnagyobb európai turisztikai és vendéglátó piacnak 2020-ban a Statista.com barométere szerint.
A SZÉP-kártyával kapcsolatos idei tapasztalatokról, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány projektjeiről és a zöld szolgáltatások felértékelődéséről beszélt Princzinger Péter, az alapítvány elnöke.
Az MSZÉSZ, a VIMOSZ és a MUISZ üdvözli, hogy a kormány január végéig meghosszabbította a vendéglátásban, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre is kiterjesztette az 50 százalékos bértámogatást.
A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell, a novemberi adómentességre szóló igényt szombat éjfélig nyújthatják be a vállalkozások a szokásos járulékbevallásban.
A román kormány 2021. december 31-éig hosszabbította meg a 2019-ben és 2020-ban kibocsátott üdülési utalványok érvényességi idejét.
A vírushelyzet egyik legnagyobb vesztese a vendéglátás. A Gusto.hu villáminterjú-sorozatában éttermeseket kérdez arról, milyen túlélési stratégiában gondolkodnak. Elsőként a veszprémi Gusto13 üzletvezetőjét, Szakál Bálintot faggatták.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is.
A koronavírus-járvány miatti nehezebb időkben is mindent megteszünk azért, hogy alkalmazottaink közül senki se veszítse el a munkáját sem most, sem a jövőben – mondta az Üzletemnek Mihalcsek Noémi, a budaörsi FlyBy Steakhouse értékesítési vezetője.
A közelmúltban bejelentett járványügyi intézkedéseket követően a Wolt visszaállítja több, a tavasszal már bevált szigorú egészségvédelmi intézkedését. A nehéz helyzetbe került éttermeket pedig az elviteles rendelések jutalékának eltörlésével és az éttermeknek felajánlható „borravaló” bevezetésével támogatja a futárcég.
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss elemzése szerint a COVID-19 járvány első hullámához hasonlóan a második hullám idején is jelentősen nőni fog az ételrendelések száma. A futárral történő házhozszállítás a fogyasztók számára gyors, kényelmes és biztonságos alternatívát kínál önmaguk vagy családtagjaik ellátására, a vendéglátóhelyek számára pedig kulcsfontosságú lehet a benti fogyasztás miatt kieső bevétel pótlására.
Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5 százalékos áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormánytól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.
Újabb támogatást biztosít a kormány a turizmusnak, a szektort – ahogyan a koronavírus-járvány első hulláma idején – „most sem hagyjuk cserben, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt dolgozók megtarthassák munkahelyeiket” – jelentette ki Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója
A koronavírus-járvány a tavaly és az idei év első két hónapjában dinamikusan bővülő, egyre több látogatót vonzó szlovákiai bevásárlóközpontok gazdálkodását is fenekestül felforgatta Szlovákiában.
Október 17-én az Erzsébet téri óriáskerék kabinjaiban szolgálják fel Miguel Vieira, az első hazai Michelin-csillagot megszerző séf vacsora menüsorát.
Üzletágak fogtak össze a budapesti turizmus fellendítéséért és azért, hogy minél több magyar megismerhesse és élvezhesse a főváros rejtette pillanatokat, amelyek a külföldieket eddig is mágnesként vonzották.
A lazítások és a támogató intézkedése elmaradása miatt nehéz időszakra készülnek a turizmusban Romániában. A bukaresti kormány kezében az idegenforgalomban vállalkozók és az ágazat alkalmazottai.
A szlovákiai éttermek a koronavírus-járvány által leginkább sújtott vállalkozások közé tartoznak, ezért égető szükségük lenne az állam támogatására – figyelmeztet a Mentsük meg a gasztroágazatot kezdeményezés a kormánynak címzett levelében.
Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatjuk a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony olyan arca csábít, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni.
Zalakaros, Gyula és Eger lesznek a legnépszerűbb úti célok az őszi szünetben és az október 23-i hosszú hétvégén a Szallas.hu legfrissebb előfoglalási adatai alapján.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
A vevők túlnyomó többsége fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.
Szívesen vezetnék egyszer olyan éttermet, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból – mondta az Üzletemnek Karizs Márta, a Creppy PalacsintaBistro Gyula üzletvezetője.
A román kormányzati szereplők hozzá nem értésével és a felelősségvállalás teljes hiányával magyarázza Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóipart sújtó beltéri tiltás folyamatos fenntartását.
A koronavírussal újonnan fertőzöttek számának csökkenésétől teszi függővé Ludovic Orban román kormányfő a vendéglátóipari egységek belső tereinek megnyitását.
Drámai mértékben megsínylette a koronavírus-világjárványt a romániai turizmus, bár sok helyen már kezd erőre kapni az idegenforgalom.
Kedden kezdődnek a Kisfaludy2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.
A NAV ellenőrzési tapasztalatok szerint a vendéglátással foglalkozók körében az online pénztárgép forgalmi gyűjtőjének használata bizonytalan, sok a tévesen használt gyűjtő, ami helytelen általános forgalmi adókulcs használatával is jár.
Újabb gazdaságvédelmi intézkedéssel segíti a kormány a turizmust, ezúttal panziók építésére pályázhatnak a vállalkozások 1,8 milliárd forintos keretösszegre – jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Tíz százalékkal, 1,8 millió hektoliterre csökkent az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei második negyedéves forgalma 2019 azonos időszakához képest a vendéglátó és a rendezvény szektor leállása és a vártnál lassabb helyreállása miatt.
Egyre többet költünk utazásra és szórakozásra, az éttermekben, kávézókban és bárokban pedig júniusban már csaknem annyit fizettünk bankkártyával, mint a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések előtt – derül ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.
Július 9-én megnyílhatnak a romániai vendéglők, kávézók belső helyiségei is – írja a Krónika.
Hidegzuhanyként érte a vendéglátásban érdekelt vállalkozókat Romániában, hogy a kormány július 1-től nem léptet életbe újabb lazításokat. A korlátozások fenntartása jelentős anyagi veszteségeket okoz.
A város turizmusának fellendítése érdekében országos tájékoztató kampányt folytat júliusban és augusztusban a pécsi önkormányzat.
A Restart Budapest Carddal élénkítenék a fővárosba irányuló belföldi turizmust. A kártyával elérhető élménycsomagban nagy kedvezménnyel vehetők igénybe szállodai szolgáltatások 2020 végéig.
Ausztriában június 15-étől enyhültek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vendéglátóhelyeken és a szállodákban.
A járvány alatt rengeteg vendéglátóegység morzsolódott le, miközben megrohamozták a Falatozz.hu online ételrendelő portált az új éttermek és megrendelők, illetve nőtt a kosárérték és az online fizetések aránya.
A tavaszi – járványhelyzet okozta – visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP kártya adatai. A nyári szezonban további lendületet adhat a költéseknek és a belföldi turizmusnak az OTP SZÉP kártya megújult applikációja, amely előlegfizetés funkcióval is kibővült.
Ha az ígéretekkel ellentétben mégsem nyithatnak meg június 15-én, készek pert indítani a kormány ellen az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók Romániában.
Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.
A szlovákiai idegenforgalmat idén már a gyors határnyitás sem mentheti meg – állítja a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség.
Igor Matovič szlovák kormányfő újabb enyhítéseket jelentett be hétfőn a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.
Május 15-én újranyitottak a kávézók, vendéglők, bárok az osztrák fővárosban. Bécs polgármestere bejelentette: minden bécsi háztartásnak kipostáznak egy 25 vagy 50 euró értékű gasztroutalványt, amit a város vendéglátóhelyein lehet majd beváltani.
Úgy tűnik, június elseje előtt nem nyithatják meg a teraszaikat a romániai vendéglők, kávézók, bárok. Pedig az ágazat képviselői két hónap kényszerszünet után nagyon várják, hogy újra vendégeket fogadhassanak.
Tizenhárom százalékkal, 62 ezer hektoliterrel 414 ezer hektoliterre csökkent a belföldi sörforgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest. A hónap közepén bevezetett korlátozások hatására kiesett vendéglátóhelyi forgalmat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta érdemben kompenzálni.
Majdnem kéthónapos zárva tartás után hétfőtől újra működik a nápolyi pizzériák egy része, ami fontos lélektani tényező a pizza szülőhelyének tartott város lakói számára.
Alain Ducasse francia sztárséf, több Michelin-csillagos étterem tulajdonosa szerint biztonságosabb étteremben, mint otthon étkezni.
Jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élősertés ára a koronavírus-járvány miatt – mondta Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfő reggel a Kossuth rádió műsorában.
A Budapest Week Publishing 1993 óta minden évben megkérdezi olvasóit, üzleti partnereit, valamint a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda- és más szolgáltatói szféra legjobbjainak.
A koronavírus krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a kormányt, hogy csökkentse az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát.
Míg tavaly és az idei év elején a szlovák idegenforgalom újabbnál újabb pozitív rekordokat döntögetett, az ágazat a koronavírus-járvány miatt mára romokban hever. A vendéglátósok azonnali segítséget követelnek az államtól.
Csaknem 60 Tokaj-hegyaljai pincészet mintegy 160 borával, külön aszúteremmel és minikurzusokkal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelben.
Álmodozó vagyok, a jövőben élek, a gondolataimban általában három évvel előrébb járok – mondta az Üzletemnek Fekete Alexander. A Resort Leaders ügyvezetője új üzleti lehetőségek kipróbálására soha nem sajnálja a pénzt.
A Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace étterem kapott újonnan egy-egy Michelin-csillagot a híres gasztronómia kalauz ítészeitől idén. Ezzel már hét Michelin-csillagos étterem van Horvátországban.
A következő hetekben külön-külön egyeztetnek a 44 Balaton-parti településsel a vízparti tervekről.
Ma nyitja kapuit a 42. Idegenforgalmi Vásár Belgrádban. A nagyszabású kiállítást – amelyre a világ minden tájáról érkeznek utazási irodák, külképviseletek –, február 20. és 23. között rendezik meg.
A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, amelyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.
A nemzetközi pizza világnap alkalmából a Falatozz.hu országos ételrendelő portál elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét.
Július 1-jétől nemcsak a legalább 100 ezer forintot felszámított áfát tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatnia vendéglátóhelyeknek az adóhatóságnak, hanem a belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kiállított számláról is.
Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.
A vendégek, az alkalmazottak, a partnerek is megérzik, értékelik, ha valaki hosszú távra tervez – mondta az Üzletemnek Benke Dávid, a Galopp Major tulajdonosa.
Nincs az egész világon még egy olyan fura nevű bor, mint az Est! Est!! Est!!!. Persze ennek is megvan a maga sztorija.
Sinkó Dávid vezeti F&B igazgatóként a Continental Hotel Budapest Araz éttermét, kávézóját és catering részlegét.
A Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére létrejött, tíz ikonikus magyar fogásra és tíz ikonikus magyar séfre épülő koncepció már edukációs roadshow-n is bemutatkozott.
A Kés-Villa-Buda egyesület 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját.
Rekordot ért el a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók fizetése tavaly: a KSH szerint az összeg csaknem 280 milliárd forintot tett ki.
Egészséges gyorsétterem nyílt ősszel a budapesti Árkádban. A Yolo Bistro által kínált ételek közül a legtöbb diétába illeszthető.
A mándoki Forgách Kastélyt, a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállodát és a Gyulai Almásy-Kastély Látogatóközpontot is nemzetközi elismerésben részesítették.
A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől.
A nemzetközi szinten is egyedülállónak számító gasztronómiai különlegességet nyújtó Creppy, egy családi vállalkozásból indult 13 évvel ezelőtt Miskolcról. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a Creppy mára sikeres franchise márkává nőtte ki magát.
A BGE KVIK rendhagyó születésnapi partira invitálta a turizmus–vendéglátás szakma iránt érdeklődő középiskolásokat és tanáraikat.
A román szenátus elfogadta azt az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében a vendéglők vagy bárok vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán.
Magyarországon elsőként igazolt kutatóséfet az Onyx étterem. Októbertől Várvizi Péter közreműködésével a munka a konyha mellett a laboratóriumban is folytatódik.
Szakképzett munkaerőt alig találni, az Y és Z-generációról viszont nincs jó véleménye a budapesti vendéglátósoknak – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kutatásából.
Október 7. és 13. között ismét több, mint 100 étterem részvételével újra megrendezésre kerül az Országos Étterem Hét.
Tizenhat hazai felsőoktatási intézményben indul ősztől turizmus-vendéglátás alapképzés a Budapesti Gazdasági Egyetemtől a Pécsi Tudományegyetemig.
Szőlészet-Borászat kategóriában idén a csopaki Szent Donát Birtok nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka címet.
A budapesti InterContinental korábbi vezérigazgatója, Claus Geisselmann a Regent Berlin vezérigazgatójaként dolgozik tovább. Utódjának Peter Pottingát nevezték ki.
Idén is komoly munkaerőgondokkal küszködtek, de összességében jó szezont zártak a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások, amelyek jogszabály-módosítást kezdeményeznek az online-pénztárgépek használatában tapasztalt túl szigorú szabályozás miatt.
Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke fesztivált. Az Otthonsütők kategóriában Szentpéteri Szilvia lett a legjobb.
Könnyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyetteseként folytatja karrierjét. Augusztus 15-én átadta a négycsillagos hévízi Hotel Európa fit****superior szálloda vezetését Horváth Ferencnek.
Száznál több sörkülönlegesség kóstolható meg az augusztus 17-től augusztus 20-ig tartó váci fesztiválon.
Idén négy díjat osztottak ki az Év Strandétele versenyen. Taroltak a Balaton déli partjának vendéglátóhelyei.
A Balaton térségében 2020 végéig 18 uniós fejlesztést hajtanak végre 20 milliárd forintból. Kiemelkedik a Balatonfüredet, Hévízt, Tihanyt és Badacsonyt érintő beruházás.
A SZÉP-kártya a falusi szálláshelyek számára is kulcsfontosságú forgalomösztönző eszköz.
Romániában is adót vetnek ki a vendéglőkben és szállodákban hagyott borravalóra – a vendéglátóipari munkáltatók, az Országos Adóhatóság, valamint a pénzügyminisztérium képviselői a héten megállapodtak a szabályozásról.
Az Avasi turizmust fellendítő, Amerikát is meghódító palacsintás streetfood és gasztroforradalom zászlóshajójaként a Creppy újabb álmait valósítja meg.
Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére idén is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.
280 ponttal is be lehetett kerülni az idén ősztől induló turizmus-vendéglátás alapképzésre. Van olyan intézmény, ahol ehhez 427 pontra volt szükség.
A bel- és a külföldi vendégek körében is Budapest volt a legnépszerűbb úti cél tavaly.
A Coca-Cola HBC jövőre legalább 10 országban forgalmazhatja a Costa Coffee-t, köztük Magyarországon.
A lasminute.com felmérése szerint a borrajongók Olaszországot tartják a legjobb boros országnak.
Az előzetes adatok alapján 2018-ban a vendéglátásból folyó áron 1287 milliárd forint árbevétel származott, a forgalom volumene 9,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
A magyar szállodaipar egyik legbefolyásosabb szereplője vezérigazgató-helyettesként igazol az MTÜ-höz.
Az idei év első öt hónapjában 7,7 százalékkal volt nagyobb a hazai szállodák összes bruttó forgalma, mint a tavalyi hasonló időszakban.
A breakfast és a lunch (a reggeli és az ebéd) szavak összevonásából keletkezett a brunch szó a 19. század végén. A brunch azóta világhódító útjára indult.
Mauro Colagreco argentin séf dél-franciaországi, Mirazur nevű vendéglőjét választotta 2019 legjobbjává a Restaurant brit szakfolyóirat.
A helsinki központú, ételkiszállítással foglalkozó finn gasztrotech cég, a Wolt 160 millió dolláros tőkebevonást kapott a közelmúltban.
Tematikus zenei koncertekkel, valamint gasztronómiai és családi programokkal rendezik meg a Balaton Fesztivált.
A Balatontourist szállásdíj bevételének körülbelül 30 százaléka származik a Széchenyi Pihenőkártyával fizető vendégektől.
A legfontosabb az előkészület, a felkészülés, a tervezés – mondja az Üzletemnek adott interjúban Maráczi Imre, a Danubius Hotels Group Corporate Chefje és éttermi igazgatója.
A város értékteremtő pontjait vadásszák a Budapest Spots kezdeményezéssel.
Június 14. és 16. között rendezik meg a 80 éves Nagyerdőben, a Békás-tó partján a Debrecziner Gourmet Fesztivált. Idén a helyi értékek kerülnek a középpontba.
Innovatívabb IT rendszerrel, prémium minőségű ételekkel és látványsütéssel nyitotta meg kapuit a Creppy Streetfood Truck.
A bigseventravel.com magazin összegyűjtötte az ötven legjobb európai kézműves sörözőt. Köztük van két budapesti hely is.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke soha nem látott lehetőségnek tartja, hogy 2020 januárjától 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája.
Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence. Mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla.
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és új gasztronómiai koncepcióval megújult a Danubius Hotel Helia Episode étterme, valamint a szálloda terasza.
Az Év fagylaltja versenyre idén 56 fagyit neveztek, Wilheim Dávid kreációja több elismerést is bezsebelt.
A Pont Itt szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb design versenyét, a ma már nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot.
Olyan üzletet szeretnék nyitni, amelyikben a motorozás, kerékpározás, kávézás egy helyen megtalálható – mondja az Üzletemnek Balázsi Péter.
Kétszázötvenféle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók június 5. és 10. között a Belvárosi Sörfesztiválon a Szabadság téren.
Ha valaki még nem kóstolt specialty kávét, könnyen elképzelhető, hogy kedvet kapott hozzá a Piqniq Budapest május 9-ei budapesti rendezvényén.
Rendet teremthet a romániai idegenforgalomban a kormány által újonnan elfogadott turisztikai törvény, ami számos ponton hoz módosításokat, újításokat.
Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek.
Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. Igaz, nem mindegy, hogyan.
A N’iceroll és annak fejlesztése, fenntarthatóvá tétele minden energiámat leköti – mondja az Üzletemnek Böröcz Zsófia, fagyizó tulajdonos, gasztromentor.
Párizs kávézóinak és éttermeinek vezetői úgy döntöttek, követik a szállodák és panziók gyakorlatát, és megbírságolják azokat a vendégeket, akik nem mondták le időben a lefoglalt asztalukat.
A közönséget április 6-án és 7-én. várják az Etyeki Pikniken.
Sajtbírálói képzés indult a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében.
A március 18-24. között megrendezett XVI. Országos Étterem Héten mintegy 22 500 Vendég foglalt asztalt a 138 résztvevő étterembe, és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát.
A vendéglátásban dolgozók majdnem negyede szakképzetlen Magyarországon.
Újabb két budapesti étterem, a Stand és a Babel is bekerült a Michelin-csillagos magyar éttermek sorába.
Küföldön kicsit könnyebbnek érzem az újhullámos kávézók helyzetét – mondja Antalóczy György, a Flow Specialty Bar & Bistro tulajdonosa..
A DNB Budapest legfőbb törekvése, hogy minőségi hazai alapanyagokból készült magyar ízeket és neves magyarországi borokat kínáljon.
Vilniushoz képest Budapesten majdnem 20 ezer forinttal többe kerül eltölteni egy hétvégét. Sok ez vagy kevés?
A miskolci Creppy PalacsintaHáz Las Vegasban folytatta sikersorozatát.
Három nagyszerű gasztrocsapatot már felépített eddig Várvizi Péter, a Larus Étterem kreatív séfje.
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai és az orosz konyha fenegyerekei mellett a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik május 16-19. között az OTP Bank Gourmet Fesztiválján a budapesti Millenárison.
Március első hétvégéjén, a tavalyi évhez képest két héttel korábban, hivatalosan is elindult az idei golf szezon.
Idén tavasszal sem marad el az Országos Éttermi Hét. A márciusi evés-ivásra már lehet regisztrálni.
Kilenc étterem, tíz borászat, egy pálinka manufaktúra és egy cukrászat egy időben, egy helyen mutatkozik be a balatonfüredi Aura Hotel parkolójában március első hétvégéjén.
Az a célom, hogy Budapest fejlődő, szuper hely legyen, és ezért nekem is, mint minden városlakónak, tennem kell – vallja Bánhalmi Kata kommunikációs szakember.
Számos akcióval, attrakcióval készül a három székelyföldi megye, hogy a Ferenc pápa csíksomlyói látogatására érkezők közül minél többen a későbbiekben is visszatérjenek.
A Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia életre hívta a Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást a 20 legjobb hazai étterem részvételével.
Két új mesterszakács erősíti a Budapest Marriott Hotel március közepén újranyitó, friss koncepció szerint átalakított éttermét.
Jó sok húsevő gyűlt össze a „Piqniq Budapest” vegán gasztronómia kérdéseit körbejáró budapesti rendezvényére csütörtök este. Mert enni kell! Igaz, nagyon nem mindegy, hogy mit.
Kuba megduplázná a magyar turisták számát. Örömmel vennék, ha magyar befektetők szállnának be a kubai turizmus fejlesztésébe.
2020-tól ismét két féléves szakmai gyakorlatot kell majd teljesíteniük a turizmus-vendéglátás alapképzések hallgatóinak, képzési idejük 7 félévről 8 félévre nő.
Harminc étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit.
Ötfogásos menüsorral, neves pincészetek boraival várja a vendégeket szombaton a Corinthia Hotel Budapestben a 14. Magyar Borok Bálja.
Változatlanul a vendéglátásban dolgozók keresnek a legkevesebbet Romániában, átlagosan havi 1657 lej a bérük. Az IT-szektorban az átlagfizetés ennek több mint négyszerese.
Új élményt ígér az ibis a vendégeknek és helyi lakosoknak, amely a vendéglátásra, a helyi közösségekre és közösségi interakciókra összpontosít.
Három év alatt megduplázta árbevételét a miskolci családi vállalkozás. A Creppy PalacsintaHáz a közeljövőben a legmodernebb eszközökkel felszerelt oktató- és rendezvényközpont kialakítását tervezi, amelynek köszönhetően folyamatos létszámbővítés is várható.
Az idén 2-3 hétre, autóval, belföldre és hotelben megszállva tervezi az utazását a magyarok többsége, a tendencia nem változott, tavaly is az ilyen utazások voltak a legnépszerűbbek.
Szeretném, ha Budapesten az új Kongresszusi Központ nem csak terv maradna a következő két évben – mondja az Üzletemnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke.
A magyarországi lakosság étterembe járási szokásait vizsgálta az ország első Gasztro Körképe.
Ma már aligha engedheti meg magának egy vendéglátós, hogy ne foglalkozzon a húsmentes kínálat bővítésével. A témát járják körbe a Piqniq Budapest legközelebbi rendezvényén.
Fertőn 30 milliárd forintból valósítanak meg fejlesztéseket a Modern Városok Program keretében.
Szeretnék külföldön is piacot teremteni a Dubicz boroknak, Lengyelország, Hollandia, Skandinávia a fő irányvonal – válaszolta az Üzletem kérdésre Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok társtulajdonosa.
Szeretnék Alsópetényben kreatív workshopokat, csak nálunk elérhető élményprogramokat szervezni – mondja az Üzletemnek Tömösvári Szilvia, a Prónay-kastély vezetője.
A vidéki hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben az előző évhez képest tavaly novemberben Magyarországon.
Január 15. és február 28. közt a „Helló Tél!” kampányban több mint 150 szálláshely, fürdő, étterem és más turisztikai attrakció várja speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Tanulásba és tanításba szívesen fektetnék – mondja Gulyás Eszter az Üzletemnek. A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke nagyon nem szereti a parttalan vitákat és az erőfitogtatást.
Ötvenhatszor már elkészítette a teljes menüt a lyoni International Catering Cup-ra készülő 3 fős magyar csapat, az Albatros Expo Catering.
Idén is négy pikniket szerveznek Etyeken, az elsőt most szombaton, január 19-én rendezik.
A személyes kapcsolattartás felgyorsult világunkban még mindig elengedhetetlen – állítja Török László.
Magyar szakácsok főztek ünnepi ebédet a szegényeknek Rómában vasárnap, a menü marhapörkölt volt tarhonyával, vitaminsalatával és csemegeuborkával.
Aki habzsol, az nem élvezi annyira az ízeket. A sütemény lassan készül, és meg kell adni az elfogyasztás módját is – állítja ifjabb Bergmann Ernő.
Budapest, Eger és Hajdúszoboszló számíthat a legtöbb vendégre idén szilveszterkor a Szallas.hu előfoglalási statisztikái szerint.
Váli Péter badacsonyörsi borász a gyerekeiről is nevezett már el borokat. A Balatoni Körnek az alapítástól a tagja.
A Borarcok januártól 4 nyelven lesz elérhető és hamarosan megtalálható lesz rajta az e-sommelier szolgáltatás is.
Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf.
Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia – mondja az Üzletemnek adott interjúban Karaszi Csaba, a DiningHour megálmodója és társalapítója.
Az idei közepesnek mondható haltermés ellenére, elegendő hal lesz az ünnepekre. Az árak tavalyhoz képest 5-7 százalékkal emelkednek .
A tudás gyarapítására nem sajnálom a pénzt, ahogy finom ételekre és italokra sem – mondja Fiáth Attila az Üzletemnek.
Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám – mondja az Üzletemnek adott interjúban Rétfalvi-Kurucz Alexandra.
Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség.
Az innovációra nem sajnálom, a pénzt, annál inkább sajnálom a felesleges beszélgetésekkel eltöltött időt – mondja Hegyi Attila az Üzletemnek adott interjúban.
Kétnapos gasztronómiai fesztivál helyszíne ezen a hétvégén Balatonfüred. A szombaton délelőtt kezdődő programsorozatra koncertekkel is várják az érdeklődőket.
A DiningHour a repülőjegyfoglaláshoz hasonló rendszerben, az éttermek csúcsidőszakán kívüli órákra kínál olcsóbb ételeket. Az applikációban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlata található.
Több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között.
A minőség mellett tették le jó néhány éve a voksukat a Fiatal Vállalkozók Hete budapesti rendezvényén beszélgető gasztro guruk.
A skandináv gasztronómia klasszikusait kínálja vendégeinek a budapesti Helia szálloda november 15. és december 15. között.
A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal.
Több higiéniai hiányosságot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy házhozszállítást is végző budapesti étterem ellenőrzésekor.
Már megnézheti a Balatoni KÖR és a Kóstolom Borbár közös produkcióját, a Balatoni vadásznapló című filmet.
Márton nap alkalmából számos étterem kínál különleges liba menüt, van, ahol külön liba étlappal várják a vendégeket.
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a magyar vállalatok körében két kiemelt terület rajzolódik ki a fenntarthatósági törekvésekben: az energiafelhasználás csökkentése és a munkavállalók környezetbarát munkába járásának támogatása.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Egy új atomerőművi blokk építése számokban: