Roszatom: a szankciók nem érintik a török beruházást

2022. 07. 01., 12:53

Törökországban az új paksi atomerőművi blokkokhoz hasonló orosz technológiával készülő Akkuyu Atomerőmű építését nem érintik az Oroszország elleni szankciók, a Roszatom külföldi partnerei a szerződés szerint teljesítenek – hangsúlyozta Dmitrij Romanyec, az atomerőművet építő projektcég, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear igazgatóhelyettese pénteken magyar újságíróknak az építkezés bejárásán.

A világon jelenleg megvalósuló legnagyobb atomerőművi beruházás keretében 4 blokkot épít egyszerre a Roszatom, amelyek elkészülte után évente 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek, Törökország áramszükségletének 10 százalékát adják. A 4 blokk a Paks II Atomerőműhöz hasonló, VVER-1200-as blokkal épül meg a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján. A beruházás Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján készül – mondta el Dmitrij Romanyec.

Dmitrij Romanyec – aki eddig orosz technológiát alkalmazó 5 atomerőmű 9 blokkjának építésében vett részt különböző vezetői beosztásban – kiemelte, Törökország első atomerőműve, az Akkuyu Atomerőmű az első olyan orosz projekt lesz külföldön, amelyet  teljes egészében a Roszatom finanszíroz. Az orosz vállalat építi, üzemelteti, a termelt áramot értékesíti, az üzemidő végén pedig lebontja az atomerővet, és a környezetet az eredeti állapotába állítja vissza.

A 60+20 év üzemeltetési időre tervezett Akkuyu Atomerőmű 20 milliárd dollár beruházással valósul meg. A kivitelezés során 400 helyi alvállalkozóval dolgoznak - akik további helyi beszállítókat vesznek igénybe -, és többségében helyi építőanyagot vásárolnak. A helyi alvállalkozók 6,5 milliárd dollár értékű megbízást kaphatnak, miután a Roszatom vállalta, hogy 40 százalékban helyi vállalatok termékeit és szolgáltatásait veszi igénybe. Ebből eddig 3,2 milliárd dollár értékű helyi megrendelés valósult meg – mondta Dmitrij Romanyec. Hozzátette, az atomerőmű 4 blokkját egyszerre építik, ami rendkívül pontos munkaszervezést, logisztikai feladatot jelent. Példaként említette, hogy tengeren érkeznek az erőmű területén létrehozott kikötőbe a berendezések, eszközök, anyagok. A világ 5 legnagyobb darujából 2 ezen az építkezésen dolgozik.

Az 1-es blokk kivitelezése 2018. április 4-én, a 2-es blokk építése 2020 áprilisában, a hármas blokké 2021 márciusában kezdődött, a 4-es blokk építését pedig már előkészítették, „az első adag beton kiöntésre vár”.

A Roszatom szakembere elmondta, már megszerezték az építkezéshez szükséges engedélyeket, a beruházás a tervezett ütem szerint halad, a nap 24 órájában folyik a munkavégzés minden nap. A területen 20 ezer ember dolgozik, 80 százalékuk török alkalmazott, 20 százalékuk orosz, belorusz, ukrán, azerbajdzsáni, kazah és üzbég szakember. Az első blokk építési, szerelési munkálatai 2023-ra készülnek el, a szerződés szerint 2025-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, ezt követően évente adják át az újabb blokkokat.

A beruházásnak köszönhetően a környék lakossága jelentősen növekszik. A Roszatom finanszírozásában eddig 220 török atomenergetikai mérnököt képeztek ki orosz egyetemeken, számukat 700-ra szeretnék növelni, munkájukra pedig az üzemeltetésben számítanak. A képzési lehetőség iránt óriási az igény, átlagban egy meghirdetett helyre 78-an jelentkeznek - sorolta Dmitrij Romanyec. Megjegyezte, Törökország nemcsak atomerőművet kap, hanem a Roszatommal való együttműködésnek köszönhetően egyéb nukleáris kompetenciát is szerez. Hangsúlyozta, a beruházáson a koronavírus járvány alatt is folyamatosan tudtak dolgozni az egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően.

A projekt kivitelezéséért felelős igazgatóhelyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy számítások szerint az Akkuyu Atomerőmű beruházás 15 év alatt térül meg. Ez idő alatt az itt termelt áramot a török állam veszi meg, az 1-es és a 2-es blokkban termelt áram 75 százalékát fix, 25 százalékát piaci áron, míg a 3-as és a 4-es blokkban előállított energia 30 százalékát adják fix, 70 százalékát piaci áron. A 15 éves megtérülést követően a megtermelt áram hasznából a török állam is részesülhet.

A beruházás magyar vonatkozásával kapcsolatban elmondta, hogy a Ganz Engeneering és Energetikai Gépgyártó Kft. mind a 4 török blokkhoz összesen 16 szivattyút gyárt Budapesten az erőmű hűtőrendszeréhez.

A Roszatom minősített beszállítói arra számíthatnak, hogy megfelelő teljesítés esetén harmadik országban is kaphatnak munkát atomerőművek építése során – tette hozzá Dmitrij Romanyec. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 09:22:25
A fiatalok 54 százaléka részesíti előnyben az elektronikus fizetést az üzletekben. Ötödük 50-99 ezer forintért vásárol egy hónapban bankkártyával, de szintén 21 százalékuk több mint 200 ezer forintot költ el egy hónapban a K&H ifjúsági index szerint.
2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL