Olkiluoto 3: elindult a próbatermelés

Olkiluoto 3: elindult a próbatermelés
2022. 03. 12., 22:45

Szombaton megkezdte a próbatermelést az Olkiluoto 3 atomreaktora – közölte az üzemeltető TVO vállalat.

Több mint négy évtizede ez Finnország első új atomerőműve, és közel 15 éve az első üzembe helyezés Európában. Az 1,6 gigawattos (GW) reaktort eredetileg 2009-ben kellett volna hálózatra kapcsolni, de technológiai problémák miatt peres ügyek tárgyává vált.

Az Olkiluoto 3 reaktor kapacitása töredékén, alig több mint 0,1 gigawatton termel a próbaüzem alatt. A teljes kapacitásra való felfuttatást július végére tervezik. „Az OL3 jelentősen javítja Finnország villamosenergia-önellátását, és hozzájárul a szén-dioxid-semlegességi célok eléréséhez” – áll az üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) közleményében.

Az erőmű várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének 14 százalékát fedezi majd, csökkentve az Oroszországból, Svédországból és Norvégiából származó importigényt. „Az Olkiluoto 3 csökkenteni fogja Finnország importfüggőségét, csökkentheti az áram árát” – mondta Alexander Esser, az Aurora Energy Research közgazdásza a Reutersnek.  

Finnország nettó áramimportja az elmúlt években átlagosan 13 terawattóra (TWh) volt, ami az Olkiluoto 3 működésével 2025-re 5-8 TWh-ra csökken – mondta Esser. Az atomenergia továbbra is vitatott téma Európában: egyes országok, például Németország biztonsági aggályok miatt fokozatosan leállítja a reaktorokat, míg mások, köztük Franciaország és Nagy-Britannia új fejlesztésekről tárgyalnak.

A TVO a finn Fortum közműszolgáltató, valamint kisebb energetikai és erdészeti cégek tulajdonában van. Finnország az egyetlen olyan északi ország, ahol nagy az energiadeficit – mondta Marius Holm Rennesund, az oslói székhelyű Thema tanácsadó cég partnere. A Thema előrejelzése szerint a finn nagykereskedelmi áramár 2023-ra megawattóránként (MWh) 60 euróra csökken a 2022-re prognosztizált 70 euróról, 2024-ben pedig elérheti a 45 eurót. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-27 10:08:12
Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL