Magyar szakember is részt vett az NAÜ hollandiai missziójában

Magyar szakember is részt vett az NAÜ hollandiai missziójában
2023. 10. 23., 19:40

2023. október 13-án fejeződött be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris védettségi tanácsadó missziója (IPPAS) Hollandiában. A felülvizsgálatot végző szakértői delegációban az OAH munkatársa is részt vett.

A nemzetközi szakemberek áttekintették a nukleáris védettséggel kapcsolatos holland hatósági rendszert, külön fókuszálva a nukleáris és más radioaktív anyagok és a létesítmények védettségére, a szállítással kapcsolatos fizikai védelmi intézkedésekre, valamint a programozható informatikai rendszerek védelmére – olvasható az OAH közleményében.

Stefánka Zsolt főosztályvezető a radioaktív anyagok és kapcsolódó létesítmények fizikai védelmét meghatározó nemzeti szabályozást véleményezte, elsősorban a NAÜ nukleáris védettségi ajánlásainak való megfelelést vizsgálva. A szakértői csoport látogatást tett a Pettenben található kutatóreaktort üzemeltető nukleáris létesítményben, valamint radioaktív anyagot alkalmazó kórházban és radiográfiás munkahelyeken (ahol szintén vizsgálták, hogy a gyakorlatban hogyan teljesítik az engedélyesek az ajánlásokat).

A NAÜ sajtóközleménye angol nyelven itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL