„Hideg leállított” állapotra állítják át a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját

„Hideg leállított” állapotra állítják át a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját
2023. 08. 14., 18:52

A Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját melegből hideg leállított állapotra állítják át, mivel az egyik gőzfejlesztő berendezésnél szivárgást észleltek, ezért szükséges a hiba feltárása és elhárítása – tájékoztatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

A többi blokk már régebb óta hideg leállított állapotban van (vagyis az üzemanyag hőmérsékletét a zártkörös hűtőrendszerekkel stabilan 100°C alatt tartják).

Az egyes rendszerek üzemeltetéséhez szükséges gőz előállításához a 6-os blokkot hozzák meleg állapotba. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem történt környezeti radioaktív kibocsátás. A munkálatokat szorosan nyomon követik a NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői. A NAÜ továbbra is a külső forrásból történő gőzellátás telepítését javasolja, amely hosszabb távon nukleáris szempontból a legbiztonságosabb megoldás lenne. A közleményben hozzáteszik: az atomerőmű egyes külső árambetáplálásának megszakadásai továbbra is a nukleáris biztonsági és fizikai védelmi helyzet bizonytalanságát jelzik.

A NAÜ kihelyezett munkatársai a hmelnickiji, rivnei és dél-ukrajnai atomerőmű, valamint a csernobili telephely közeléből légiriadókról számoltak be, azonban tájékoztatásuk szerint ezek nem érintették a létesítmények biztonságát.

Az augusztus 10-i NAÜ-közlemény (angol nyelven) itt érhető el.

OAH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A 2016-ban életre hívott program ösztöndíjában a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL