Bórsavszivárgás, aknásítás, hidegleállás: összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

Bórsavszivárgás, aknásítás, hidegleállás: összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről
2024. 03. 19., 15:10

2024. első hónapjaiban a háborús körülmények ellenére az ukrán nukleáris létesítményekben fenn tudták tartani a biztonságot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei folyamatosan jelen voltak a létesítményekben, ellenőrzéseket végeztek és értékelték a helyzetet. Rafael Grossi NAÜ főigazgató február 6-ai ukrajnai látogatását követően március 6-án Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsági és védettségi helyzetéről.

Bórsav szivárgás, aknásítás, hidegleállás a Zaporizzsjai Atomerőműben

Az utóbbi időszak NAÜ-főigazgatói jelentései szerint aggodalomra ad okot, hogy 2024 februárjában kiújultak a harcok az atomerőmű közvetlen közelében, bár mindeddig az atomerőmű épülete (fizikai integritása) nem sérült. Ugyanakkor a NAÜ tájékoztatása szerint ismét aknák találhatók az erőmű külső és belső kerítése közötti pufferzónában. (A NAÜ legelőször 2023 novemberében azonosított aknákat a pufferzónákban, amelyeket később eltávolítottak.)

A nukleáris biztonsági és védettségi rendszerek helyzete tekintetében a bórsav szivárgást, a vízellátást, valamint a karbantartási terv végrehajtásának helyzetét fontos kiemelni.

Az atomerőmű 5. reaktorát múlt év novemberben melegleállásból hidegleállásba helyezték, miután a bórsav szivárgást érzékeltek az egyik tartályon. A problémát egyelőre nem oldották meg. A 6-os reaktornál a régi, rossz állapotban lévő tartályokon kialakult mikrorepedések miatt szintén bórsav szivárgást észleltek, a hibákat az erőmű vezetése megjavíttatta.

Biztosított a hűtővíz-ellátás

A Nova-Kakhovka gát felrobbantása óta az erőmű hűtőtavának vízellátását 12 talajvíz-kitermelő kút biztosítja. A megfigyelők megerősítették, hogy a víz mennyisége elegendő, ugyanis a hűtőtó vízszintje 15,67 és 15,57 méter között mozgott, amely csak egy méterrel alacsonyabb, mint a Kakhovka gát átszakadása előtti időszakban.

Az erőmű vezetése elkészítette a 2024-es éves karbantartási tervet, amelyet nem osztott meg a NAÜ-vel. A NAÜ-megfigyelők szerint az atomerőmű orosz vezetése nem tervez átfogó karbantartási munkálatokat az erőműben 2024-ben. Az erőmű vezetése annyit közölt, hogy az 1-es számú reaktoron terveznek ütemezett karbantartásokat.

Az alkalmazottak számával, felkészültségével és munkakörülményeivel kapcsolatos kérdések

Jelenleg 4500 fő dolgozik az orosz vezetés alatt álló erőműben, amelyben a háború előtti időszakban az Energoatom (ukrán állami energiaipari vállalat) 11 500 főt foglalkoztatott. Az erőmű vezetése 2024. február 1-én arról tájékoztatta a NAÜ-megfigyelőket, hogy az erőműben dolgozó munkavállalók többé nem az Energoatom alkalmazottai, hanem az atomerőművet működtető orosz vállalat (Joint Stock Company) alá tartoznak. Az ukrán nemzetiségű dolgozókat orosz állampolgárokká nyilvánították. Az erőmű orosz vezetésének értékelése szerint elegendő az alkalmazottak száma. A helyszínen lévő NAÜ megfigyelők szerint azonban nem megállapítható, hogy a munkáltatói váltás, illetve az orosz állampolgárság felvétele hogyan érintette az Energoatom ukrán alkalmazottait. A jelentések szerint az alkalmazottak továbbra is pszichés nyomás alatt állnak, az Oroszország más területeiről érkező munkavállalók képesítése nem tisztázott.

A NAÜ-megfigyelők megtekintették az ideiglenes veszélyhelyzeti központot március első hetében. Jelenleg egy ideiglenesen bevezetett nukleárisbaleset-elhárítási terv van érvényben, az új tervet várhatóan idén készítik el. A teljeskörű baleset-elhárítási gyakorlatot az év végére tervezik.

Bizonytalan az áramellátás, törékeny az ellátási lánc

A külső áramellátás helyzetében továbbra sincs változás; egy 750 kV-os, illetve egy 330 kV-os távvezeték biztosítja a telephely áramellátását, a 330 kV-os vezetéken javítási munkálatokat végeztek az elmúlt hetekben. Március 14-én sikerült 330 kV-os távvezeték-kapcsolatot visszaállítani, így a tartalék betáplálási lehetőség ismét biztosított.

Továbbra is Oroszország felel az atomerőmű működéséhez szükséges ellátási lánc biztosításáért. A NAÜ-megfigyelők a jelentési időszakban proaktívan részt vettek az ellátási lánc monitorozásában; különböző (elektromos, gépészeti) raktárépületeket és dízel üzemanyag telepeket tekintettek meg. Korábban megállapították, hogy nincs elég elektromos kábelkészlet, valamint az előírt tartalék eszközök is hiányosak, amelyeket az orosz fél nem pótol. Az atomerőmű vezetése tájékoztatta a NAÜ megfigyelőit, hogy a telephelyen vannak tartalék alkatrészek a közelgő karbantartáshoz és a jelenlegi leállási állapotukban lévő reaktorokhoz, hozzátéve, hogy a pótalkatrészeket az Orosz Föderáció biztosítja. Kétnaponta szállítanak mobil dízelgenerátorok működéséhez szükséges üzemanyagot, a vezetőség szerint így folyamatosan biztosítják a tíz napra elegendő tartalék rendelkezésre állását. Összességében az Orosz Föderáció által biztosított ellátási lánc helyzete törékeny. A megfigyelők szerint az oroszok által biztosított eszközök nem rendelkeznek az ukrán atomenergia hivatal és egyéb hatóságok engedélyével.

A sugárzásmérők állapota változatlan; a helyszíni sugárzásmérő állomások működnek, az adatokat azonban nem továbbítják az ukrán atomenergia hivatal számára. A telephelyen kívüli sugárzásmérést részben a NAÜ megfigyelők vezetik manuálisan, és továbbítják a bécsi NAÜ- központ felé. Az elmúlt negyedévben több baleset-elhárítási gyakorlatot is tartottak, ami a NAÜ megfigyelők szerint pozitív fejlemény.

Az ukrán atomenergia hivatal és a Zaporizzsjai Atomerőmű üzemeltetése között továbbra sincs párbeszéd, együttműködés. Fennakadások tapasztalhatók az internet és mobiltelefon hálózatok terén. Mindemellett, a Zaporizzsjai Atomerőmű továbbra is kapcsolatban áll a külső áramellátásért felelős ukrán szolgáltatóval.

A többi ukrán atomerőműben fenntartották a nukleáris biztonságot a háborús körülmények ellenére is

Ukrajna más részein, a dél-ukrajnai, a rivnei, hmelnickiji atomerőművekben, valamint a csernobili telephelyen jelenlévő NAÜ-megfigyelők arról számoltak be, hogy a háborús körülmények ellenére biztosítani tudják a létesítmények nukleáris biztonságát és védettségét. Eddig a NAÜ 38 alkalommal szállított eszközöket (pl. szennyezettségmérő készülékeket) Ukrajnába a nukleáris biztonság és védettség szintjének fenntartása céljából.

Forrás: Országos Atomenergia Hivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL