Ötoldalú nukleáris hatósági találkozót tartottak Szlovákiában, finn részvétellel

Ötoldalú nukleáris hatósági találkozót tartottak Szlovákiában, finn részvétellel
2023. 06. 19., 17:13

2023. június 14-15-én, ezúttal a finn hatóság részvételével, került sor az évente megrendezett négyoldalú hatósági találkozóra a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóságok között a szlovákiai Apponyban (Oponice).

A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke vezette. Az OAH szakértői áttekintést adtak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő felülvizsgálatáról.

Az idei ötoldalú megbeszélésen a résztvevők ismertették az elmúlt időszakban hatóságaikat érintő jogi és szervezeti változásokat és fejlesztéseket. Tájékoztatták egymást az általuk felügyelt atomerőművekben és egyéb nukleáris létesítményekben bekövetkezett eseményekről, továbbá a kapcsolódó szabályozási és végrehajtási intézkedésekről, valamint kicserélték a tervezett atomerőművi blokkok engedélyezésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Országos Atomenergia Hivatal képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy a magyar hatóság megkezdte a nukleáris biztonsági szabályzatok jogszabályban előírt, ötévenkénti felülvizsgálatát. A felülvizsgálat első fázisában az OAH kiemelten kezeli a hatósági felügyeleti tevékenység optimalizálását az új atomerőművek konstrukciós fázisának engedélyezésével kapcsolatban.

A találkozó napirendjén szerepelt még a közös európai ügyek és a nemzetközi, illetve más országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatok kérdése, valamint a hatóságok képviselői megtárgyalták a közös részvétellel zajló EU-projektek időszerű témáit is.

A következő ülés házigazdája 2024-ben Magyarország lesz. (OAH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 11:20:00
2023 augusztusában az előző hónaphoz képest országos átlagban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek, így 12 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Budapesten a havi drágulás „mindössze” 0,3 százalékos volt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex legfrissebb adataiból.
2023-09-27 09:20:00
A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL