Ötoldalú nukleáris hatósági találkozót tartottak Szlovákiában, finn részvétellel

Ötoldalú nukleáris hatósági találkozót tartottak Szlovákiában, finn részvétellel
2023. 06. 19., 17:13

2023. június 14-15-én, ezúttal a finn hatóság részvételével, került sor az évente megrendezett négyoldalú hatósági találkozóra a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóságok között a szlovákiai Apponyban (Oponice).

A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke vezette. Az OAH szakértői áttekintést adtak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő felülvizsgálatáról.

Az idei ötoldalú megbeszélésen a résztvevők ismertették az elmúlt időszakban hatóságaikat érintő jogi és szervezeti változásokat és fejlesztéseket. Tájékoztatták egymást az általuk felügyelt atomerőművekben és egyéb nukleáris létesítményekben bekövetkezett eseményekről, továbbá a kapcsolódó szabályozási és végrehajtási intézkedésekről, valamint kicserélték a tervezett atomerőművi blokkok engedélyezésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Országos Atomenergia Hivatal képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy a magyar hatóság megkezdte a nukleáris biztonsági szabályzatok jogszabályban előírt, ötévenkénti felülvizsgálatát. A felülvizsgálat első fázisában az OAH kiemelten kezeli a hatósági felügyeleti tevékenység optimalizálását az új atomerőművek konstrukciós fázisának engedélyezésével kapcsolatban.

A találkozó napirendjén szerepelt még a közös európai ügyek és a nemzetközi, illetve más országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatok kérdése, valamint a hatóságok képviselői megtárgyalták a közös részvétellel zajló EU-projektek időszerű témáit is.

A következő ülés házigazdája 2024-ben Magyarország lesz. (OAH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL