Megalakult Brüsszelben a „nukleáris koalíció”

Megalakult Brüsszelben a „nukleáris koalíció”
2023. 03. 29., 11:08

Az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely Brüsszelben ülésezett az energiaminiszterek tanácsának ülését megelőzően.

A nukleáris koalíció tagjai az európai nukleáris kapacitások növelése érdekében közös képzési rendszereket dolgoznak ki, illetve azon dolgoznak, hogy egyszerűsítsék azokat az uniós jogszabályi kereteket és engedélyezési folyamatokat, amelyek jelenleg korlátozzák, lassítják az új atomerőmű-projektek megvalósítását. 

Szijjártó Péter a fentiekhez kapcsolódóan kiemelte: „az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében egyre több nukleáris beruházásra van szükség Európa-szerte, ezért szorgalmazzuk ezen projektek esetében is sportszerű, fair módon igénybe vehetőek legyenek támogatott hitelek”. A miniszter emlékeztetett: európai bank utoljára 1987-ben finanszírozott nukleáris fejlesztést.

A tárcavezető ismét egyértelművé tette: álhír, hogy Magyarország lecserélné a Paks II. beruházás fővállalkozóját. „Mi elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. A francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt.”

Paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL