Megalakult Brüsszelben a „nukleáris koalíció”

Megalakult Brüsszelben a „nukleáris koalíció”
2023. 03. 29., 11:08

Az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely Brüsszelben ülésezett az energiaminiszterek tanácsának ülését megelőzően.

A nukleáris koalíció tagjai az európai nukleáris kapacitások növelése érdekében közös képzési rendszereket dolgoznak ki, illetve azon dolgoznak, hogy egyszerűsítsék azokat az uniós jogszabályi kereteket és engedélyezési folyamatokat, amelyek jelenleg korlátozzák, lassítják az új atomerőmű-projektek megvalósítását. 

Szijjártó Péter a fentiekhez kapcsolódóan kiemelte: „az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében egyre több nukleáris beruházásra van szükség Európa-szerte, ezért szorgalmazzuk ezen projektek esetében is sportszerű, fair módon igénybe vehetőek legyenek támogatott hitelek”. A miniszter emlékeztetett: európai bank utoljára 1987-ben finanszírozott nukleáris fejlesztést.

A tárcavezető ismét egyértelművé tette: álhír, hogy Magyarország lecserélné a Paks II. beruházás fővállalkozóját. „Mi elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. A francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt.”

Paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL