Hosszú távon is megoldható a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátása

Hosszú távon is megoldható a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátása
2023. 09. 27., 13:20

Befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható – tájékoztatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

Miután 2023 júniusában megsérült a Zaporrizzsjai Atomerőmű hűtőtavának vízellátását biztosító folyó gátja, fontos célkitűzéssé vált a leállított atomerőművi blokkok hosszú távú alternatív hűtővízellátása.

A tervek szerint ezt talajvíz-kitermelő kutakkal biztosítja majd az atomerőmű, melyek közül tíz kút fúrása befejeződött a NAÜ 2023. szeptember 22-i közleménye szerint. Ezek mintegy 200 m3/h további hűtővizet szolgáltatnak a blokkok és a pihentetőmedencék hűtéséhez. A NAÜ arról is tájékoztatott, hogy várhatóan még egy kút fúrására van szükség a hosszú távú hűtés teljes körű biztosításához.

A másik legfontosabb vízforrás továbbra is a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint az eddigi hűtésre használt tó a jelenlegi állapotok szerint is több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéséhez szükséges mennyiségű vizet.

A NAÜ korábbi tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága nincs közvetlen veszélyben.

A NAÜ közleményét angol nyelven itt olvashatja.

Országos Atomenergia Hivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL