Ellenőrizte a budapesti radiológiai monitoring rendszert az Európai Bizottság

Ellenőrizte a budapesti radiológiai monitoring rendszert az Európai Bizottság
2023. 10. 18., 16:53

Az Országos Atomenergia Hivatal október 10–13. között fogadta a Bizottság szakértőit.

Az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának sugárvédelemért és nukleáris biztonságért felelős egysége évente az EU tagállamokban több ellenőrzést végez, melynek többek között az országos, a létesítményspecifikus (jellemzően nukleáris létesítmények és radioaktív hulladéktárolók környezete), vagy a sűrűn lakott területeket (nagyvárosokat) lefedő radiológiai monitoring hálózatokra terjednek ki.

Az EURATOM szerződés 35. cikke szerint:

„Valamennyi tagállam létrehozza a levegő, a víz és a talaj radioaktivitásának állandó figyelemmel kíséréséhez és az alapvető előírások betartásához szükséges létesítményeket. A Bizottság ezekbe a létesítményekbe betekinthet, működésüket és hatékonyságukat megvizsgálhatja.”

Magyarország országos radiológia monitoring rendszerét 2010-ben ellenőrizték, a Paksi Atomerőmű környezetében működő rendszert 2019-ben, a Budapestet lefedő rendszer ellenőrzését pedig 2023-ra ütemezték. Ennek keretében az Országos Atomenergia Hivatal október 10–13. között fogadta a Bizottság szakértőit, valamint koordinálta a szakértők budapesti programját, amely során az Európai Bizottság 2000/473/EURATOM ajánlásának teljesülését vizsgálták.

A program keretében az Európai Bizottság szakértői meglátogatták az Egészségügyi Radiológiai Mérő és Adatszolgáltató Hálózat központi laboratóriumát (a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályát), valamint budapesti laboratóriumát (a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztályát), az Energiatudományi Kutatóintézet Környezetvédelmi Szolgálatát, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság Radioanalitikai Referencia Laboratóriumát, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központját.

A Bizottság szakértői az ellenőrzés során kiemelték a hazai szervezetek nyitottságát, és a tájékoztatás részletességét – emeli ki az OAH közleménye. Az ellenőrzésről szóló jelentés várhatóan 2024. első negyedévének végére készül el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL