Az EK is részt vesz a világ első demonstrációs fúziós erőművének tervezésében

Az EK is részt vesz a világ első demonstrációs fúziós erőművének tervezésében
2022. 07. 29., 13:27

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) is részt vesz Európa első demonstrációs fúziós erőműve, a DEMO koncepciójának tervezésében. A DEMO az első olyan fúziós berendezés, amellyel a kutatók az évszázad közepére demonstrálni tudják, hogyan lehet 300–500 megawatt tiszta és biztonságos fúziós villamos energiát termelni hálózati felhasználásra.

A program indítása alkalmából az EUROfusion konzorcium 2022. július 5-én tudományos rendezvényt szervezett Brüsszelben. A Horizon EUROfusion eseményen az előadók betekintést adtak az EUROfusion új, hétéves kutatási programjába, emellett bemutatták az európai fúziós ipar fejlődését és az új technológiák kifejlesztését célzó együttműködéseket. Az eseményről készült felvétel itt tekinthető meg.

A rendezvény egy éves sorozat első része, amelyen az EUROfusion konzorcium a fúziós kutatások terén elért európai előrehaladást, többek között a közelmúltbeli fúziós energiatermelési rekordot, valamint a jövőbeli fúziós erőmű hőháztartásával kapcsolatos eredményeket méltatta.

Magyarország képviseletében az EK vesz részt Európa és a világ fúziós kísérleti programjaiban, amelyekbe hazánk főként az EUROfusion konzorciumon keresztül kapcsolódik be. Az EK fúziós laboratóriumai az összes nagy fúziós berendezés kísérleteihez hozzájárulnak valamilyen módon.

Az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriuma több berendezéshez kapcsolódó kutatásokban is részt vesz, köztük az alábbiakban: JET, MAST-Upgrade (Egyesült Királyság), ASDEX Upgrade, Wendelstein 7-X (Németország), COMPASS (Csehország), KSTAR (Dél-Korea), EAST (Kína), JT-60SA (Japán), ITER (Franciaország), IFMIF-DONES (Spanyolország).

A DONES (DEMO Oriented Neutron Source) projekt keretében a szakemberek olyan anyagbesugárzási vizsgálatokat végeznek el, amelyek a DEMO tokamakban történő sugárkárosodás imitálására szolgálnak. Az anyagok vizsgálata ezáltal ipari méretű fúziós atomerőművekben létrejövő hatások vonatkozásában is lehetővé válik. A DEMO kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki munkák mellett a projekt központi elemének számító, az anyagok besugárzására szolgáló DONES Tesztcella koncepcionális tervezését is az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriumában végzik.

A fúziós energiatermelés fejlesztése

A fúzió az a folyamat, amelynek során a csillagok, így a mi Napunk is energiát termelnek. A fúzió tiszta, biztonságos és szinte kimeríthetetlen energiaforrás lehet a Földön. Segítségével óriási mennyiségű energia termelésére nyílhat lehetőség világszerte bőséges mennyiségben rendelkezésre álló üzemanyagok mindössze grammjaiból.

Az Európai Unió által az Euratom kutatási és képzési programján keresztül társfinanszírozott EUROfusion kutatási konzorcium az európai szakértőket a világ legátfogóbb, vezető fúziós kutatás-fejlesztési programjába tömöríti. A JET-től az ITER-en keresztül a DEMO-ig az Európai Fúziós Útiterv jelöli ki a konzorcium útját az ipari méretű fúziós erőművi technológia megvalósítása felé, ami a század közepére történhet majd meg.

Az EUROfusion közvetlenül támogatja a világméretű együttműködésben épülő fúziós kísérlet, az ITER megvalósulását, és az európai iparági szereplőkkel közösen dolgozik az első ilyen típusú demonstrációs fúziós erőmű, a DEMO kifejlesztésén. Az év elején az EUROfusion kutatói a Joint European Torus (JET, Culham, Egyesült Királyság) berendezésben felállították az egy plazmakisülésben előállított fúziós energia 59 megajoule-os új világrekordját, ezzel bemutatva a fúzióban rejlő lehetőségeket.

Az EUROfusion konzorcium

Az EUROfusion konzorcium az Európai Fúziós Útitervnek megfelelően szakértők, hallgatók és különböző létesítmények tevékenységének koordinálását végzi Európa-szerte a fúziós energiatermelés megvalósítása érdekében. Az EUROfusion társfinanszírozása az Euratom kutatási és képzési programján keresztül történik, amelyet az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága irányít.

A nemzetközi ITER-projekt kísérleteinek előkészítése mellett a DEMO európai demonstrációs fúziós erőmű koncepciójának kidolgozására is az EUROfusion programban kerül sor. A program támogatja a fúzióval kapcsolatos oktatást és képzést, és vállalatokkal együttműködve fejleszti az európai fúziós iparágat.

Az Euratom program

Az Euratom egy 2021–2025 között megvalósuló nukleáris kutatási és képzési program, amelynek célja a nukleáris biztonság, védelem és sugárvédelem, valamint a fúziós energiával kapcsolatos kutatás folyamatos fejlesztése. Kiegészíti a Horizont Európa célkitűzéseit többek között az energetikai átállással összefüggésben, valamint hozzájárul az európai fúziós ütemterv végrehajtásához.

További információk:
www.euro-fusion.orgLinkedInTwitterFacebookYouTube
Introducing EUROfusion ‒ a videó angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven is elérhető

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 13., 08:19
Az MNV Zrt. az ingatlan értékesítéseket 2015. szeptemberétől a transzparenciát és a nyilvánosságot biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren (a továbbiakban: EAR) keresztül bonyolítja le. Az EAR az MNV Zrt. honlapján keresztül bárki számára elérhető, a felületen meghirdetett és licitálás alatt álló ingatlanokról az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak részvételtől függetlenül.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-20 13:10:44
A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek – derült ki a Magyar Bankholding több mint 700 kisvállalkozás megkérdezésével zajló reprezentatív kutatásából.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek – derült ki a Magyar Bankholding több mint 700 kisvállalkozás megkérdezésével zajló reprezentatív kutatásából.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL