Török szakértői delegációt fogadott az OAH

Török szakértői delegációt fogadott az OAH
2023. 09. 11., 10:22

2023. szeptember 5–7. között kilencfős török hatósági delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) annak az együttműködési megállapodásnak a keretében, amit 2022 őszén kötött a török nukleáris hatósággal.

Az OAH szakértői áttekintést adtak az üzemelő atomerőművek tekintetében az öregedéskezeléssel kapcsolatos hazai szabályozásról, a biztonsági kultúra felügyeletéről, ellenőrzési tevékenységről és kapcsolódó képzésekről, az üzemeltetésitapasztalat-hasznosítással kapcsolatos hatósági gyakorlatról, valamint a kutatóreaktorok ellenőrzéséről. Az OAH számára kiemelten fontosak a török-magyar szakértői találkozók, mert Törökországban szintén VVER-típusú reaktorokat létesítenek, így a török hatóság jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú, új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletével kapcsolatban – olvasható a hivatal közleményében.

A török hatóság munkatársai a törökországi, új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg, külön kitérve az építészeti és berendezésgyártási témakörökre. A program keretében ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is, ahol többek között megtekintették a reaktor- és a turbinacsarnokot, valamint a Karbantartó Gyakorló Központot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A világ egyik legnagyobb nézettségű reality show-ja, a „Chinese Restaurant” jelenleg is futó hetedik évadát Budapesten forgatták, magát az éttermet pedig a Bálnában alakították ki. A helyiséget Lencse Jánostól bérelték, akit a fővárosi nagyközönség leginkább a Rombusz Étterem és Rendezvénytér tulajdonosaként ismerhet, és aki a mozgalmas hetekről részletesen elsőként az Üzletem.hu-nak számolt be.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL