Szarvas Krisztián: Európa-szerte felértékelődik az atomerőművek menetrendtartó képessége

Szarvas Krisztián: Európa-szerte felértékelődik az atomerőművek menetrendtartó képessége
2023. 06. 21., 18:21

Budapesten tartott konferenciát a New Nuclear Watch Institute kutatóközpont. A rendezvény előadója volt Szarvas Krisztián, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója is.

Magyarország olyan európai uniós tagállam, amely elkötelezett az atomenergia felhasználása mellett, a paksi projekt pedig azon kevés nukleáris beruházások egyike az Európai Unióban, amelyben folyamatos az előrehaladás – indokolta Tim Yeo, hogy miért éppen Budapestet választották júniusi konferenciájuk helyszíneként. A New Nuclear Watch Institute (NNWI) elnöke hozzátette: legutóbbi, októberi találkozójuk óta Európában és világszerte is felgyorsult az atomenergia-ipar reneszánsza. Minden modern gazdaságnak szüksége van a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre álló villamos energiára. Amíg az alacsony költségű, hosszú távú, ipari léptékű rugalmas áramtárolás nem áll rendelkezésre, addig a megújuló erőforrások részaránya a termelésben mindig is korlátozott lesz – tette hozzá köszöntőjében a londoni központú szervezet elnöke.

A konferencián a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség részlegvezetője és a Nemzetközi Energiaügynökség elemzője mellett szlovén és román szakértők is szót kaptak, Magyarországot pedig Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese és Szarvas Krisztián, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója (képünkön) képviselte. Az atomerőmű-beruházást koordináló társaság szakembere az új blokkok úgynevezett menetrendtartási képességéről beszélt.

„Az új paksi egységeknek képesnek kell lenniük a frekvenciatartásban és -helyreállításban való részvételre, valamint a terheléskövető üzemmódra is. Az egyre bővülő időjárásfüggő megújuló erőforrások mellett Európa-szerte felértékelődik az atomerőművek menetrendtartó képessége” – hangsúlyozta Szarvas Krisztián. Prezentációjában az új blokkokkal szemben támasztott követelmények mellett kitért a magyar villamosenergia-rendszerben látható tendenciákra. „Az új atomerőmű a legszigorúbb hazai és nemzetközi előírások szerint épül meg” – hangsúlyozta.

A konferenciát William D. Magwood, az OECD NEA főigazgatója élő bejelentkezése zárta. Hazánk egyre többször ad otthont a nukleáris ipar nemzetközi találkozóinak, legutóbb májusban az amerikai nukleáris hatóság által koordinált CAMP konferenciát rendezték meg Budapesten a Paks II. Zrt. együttműködésével.

„A nemzetközi együttműködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá” – fogalmazott Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 09:22:25
A fiatalok 54 százaléka részesíti előnyben az elektronikus fizetést az üzletekben. Ötödük 50-99 ezer forintért vásárol egy hónapban bankkártyával, de szintén 21 százalékuk több mint 200 ezer forintot költ el egy hónapban a K&H ifjúsági index szerint.
2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL