Roszatom: határidőre elkészül Paks II

2021. 11. 04., 16:50

Egy ilyen nagy projekt esetében teljesen természetes és nem nevezhető problémának, ha kérdések merülnek fel – mondta a VG-nek Alekszandr Merten, a Paks II projekt vezetője, a fővállalkozó oroszországi ASZE vállalat alelnöke.

A Roszatom szorosan együttműködik magyarországi partnerével, a megrendelő Paks II. Zrt.-vel, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) októberben küldte meg a kéréseit – mondta Alekszandr Merten a Világgazdaságnak adott interjúban. A hivatal természetesen minden kérdésére választ kap, sőt, esetleg némelyekre már kapott is a korábban beadott dokumentumok valamelyikében, hiszen egyedül a mostani kérelem mintegy 300 ezer oldalas volt – szögezte le Merten.

A költségekről szólva az ASZE alelnöke elmondta: minden a tervek szerint halad, a Roszatomhoz tartozó vállalatok által elvégzett eddigi munka költsége nem haladja meg a tervezettet. Ugyanakkor, tekintetbe véve az energiahordozók, a felhasznált fémek és más anyagok és erőforrások drágulását, a költségek valamelyest emelkedhetnek – tette hozzá.

A Roszatom a magyar féllel kötött megállapodása alapján a 40 százalékos magyarországi beszállítást célozta meg, vagyis a magyarországi vállalkozások a projekt összköltségének ekkora hányadáért szállíthatnak anyagokat és berendezéseket, illetve nyújthatnak szolgáltatásokat, végezhetnek munkát a területen – emlékeztetett Merten. Az előkészítés egy részén máris számos magyar cég dolgozik közvetlenül, illetve nemzetközi konzorciumok keretében vagy alvállalkozóként. E feladatok mennyisége csak nőni fog, amint megkezdődik az erőmű építése.

A kiégett üzemanyagok kezeléséről az alelnök elmondta: ez a magyar fél feladata, de a Roszatom természetesen sokféle együttműködési lehetőséget tud kínálni. Ilyen lehet a hosszú távú, biztonságos tárolás, a feldolgozás, sőt a feldolgozás során keletkező termékek üzemanyagciklusban történő újrafelhasználása is.

A Roszatom jelenleg számos magyar partnerrel tárgyal különböző területeken indítandó üzletek lehetőségeiről, így vegyesvállalatok létrehozásáról is. Tervezik többek között egy magyar tulajdonú nukleáris tudományos-technikai központ létrehozását, amely tudományos alap- és alkalmazott kutatásokkal, szakemberképzéssel és orvosi technológiák fejlesztésével is foglalkozik majd, továbbá orvosi izotópokat állít elő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL