OAH-delegáció a török nukleáris hatóságnál

OAH-delegáció a török nukleáris hatóságnál
2022. 10. 25., 21:47

2022. október 17–20. között a török nukleáris hatóság fogadta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felsővezetői és szakértői delegációját, amelyet Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke vezetett.

A program részeként a delegáció ellátogatott az Akkuyu Atomerőmű építkezésének helyszínére, továbbá a török és a magyar hatóság vezetője megújított együttműködési megállapodást írtak alá.

A látogatás során számos szakmai kérdést megtárgyaltak a résztvevők, így többek között a két hatóság szervezeti átalakulásáról és működéséről, a hatósági ellenőrzésekről, a mérnökök képzéséről, továbbá a jogszabályi környezetről is információt cseréltek, emellett szakértői szinten konkrét technológiai és műszaki témák is szóba kerültek. A program egyik kiemelt része volt az Akkuyu Atomerőmű építési munkálatainak megtekintése, ahol párhuzamosan négy blokk építése zajlik.

A török és a magyar hatóság közötti együttműködési megállapodást 2014-ben írták alá először, amelynek keretében már eddig is számos találkozóra, szakmai egyeztetésre került sor. Az információcsere különösen fontos abból a szempontból, hogy Törökországban is a magyarországihoz hasonló, VVER-1200-as típusú atomerőmű épül, így az ottani értékes tapasztalatok az OAH munkája során is jól hasznosíthatók.

A most aláírt, megújított megállapodás további 5 évre biztosítja az OAH és a török nukleáris hatóság szoros együttműködésének kereteit. (OAH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL