Nukleáris létesítmények tűzvédelme: elkészült a magyar nemzeti jelentés

Nukleáris létesítmények tűzvédelme: elkészült a magyar nemzeti jelentés
2023. 11. 06., 21:10

A tagállamoknak nemzeti jelentést kell készíteniük a nukleáris létesítményeik tűzvédelemre vonatkozó értékelését követően, és azt be kell nyújtaniuk az Európai Unió illetékes szerveinek. A magyar nemzeti jelentés elérhető az Országos Atomenergia Hivatal honlapján.

Az Európai Unió Nukleáris Biztonsági Irányelve (2014/87/EURATOM (NSD)) szerint hatévente tematikus, azaz egyes szakmai területre koncentráló szakértői felülvizsgálatot (Topical Peer Review) kell végrehajtani minden, nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamban. Az első ilyen felülvizsgálatra 2017-ben került sor, ahol az öregedéskezelés állt a fókuszban, míg a második, 2023-as felülvizsgálat témája a tűzvédelem. A tagállamoknak nemzeti jelentést kell készíteniük a nukleáris létesítményeik tűzvédelemre vonatkozó értékelését követően, és azt be kell nyújtaniuk az Európai Unió illetékes szerveinek – olvasható az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleményében.

Az ENSREG (az Európai Bizottság nukleáris biztonsági ügyekben illetékes, uniós nukleáris hatóságok vezetőiből álló tanácsadó szervezete) döntése szerint a 2023-as felülvizsgálat témája a tűzvédelem volt. A felülvizsgálat célja az adott területen a tagállami szabályozás átvilágítása, az esetleges problémák és a jó gyakorlatok azonosítása, a létesítményi üzemeltetési tapasztalatok megosztása. A felülvizsgálat egységes dokumentálása érdekében a nemzeti jelentés terjedelméhez és tartalmához specifikáció készült. Ennek alapján Magyarországon a vizsgálat a Paksi Atomerőműre, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójára, a Budapesti Kutatóreaktorra valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktorra terjedt ki. A felülvizsgálat önértékelési részét mindegyik létesítmény elvégezte, és megküldte jelentését az OAH számára. Az OAH a jelentéseket felülvizsgálta, majd ezek felhasználásával és saját értékelése alapján elkészítette a nemzeti jelentést.

A tagállamok a következő fázisban felülvizsgálják egymás jelentéseit, továbbá a jelentésekhez bárki észrevételeket fogalmazhat meg és kérdéseket tehet fel. Az EU szakértőket is bevon a jelentések vizsgálatára. A felülvizsgálat eredményeit 2024-ben konferencia keretében mutatják be a tagállamok és a felkért szakértők, majd ezekről összegző jelentés készül.

A nemzeti jelentés itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL