Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat zajlik Magyarországon

Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat zajlik Magyarországon
2024. 03. 05., 23:20

Az OECD Nukleáris Energiaügynökség (Nuclear Energy Agency, NEA) 6. alkalommal szervez nemzetközi nukleáris-balesetelhárítási gyakorlatot, INEX-6 néven, melyen 26 ország vesz részt.

A gyakorlat időpontja országonként eltérő, 2024. január–március között tartják meg, saját forgatókönyv alapján. A NEA az INEX-6 gyakorlat magyarországi szervezésére és koordinálására az Országos Atomenergia Hivatalt kérte fel. A gyakorlat 2024. március 4–7. között zajlik le Magyarországon.

A korábbi gyakorlatok tapasztalataira építve az INEX-6 célja a nukleáris veszélyhelyzetek hosszabb távú, helyreállítási szakaszára vonatkozó nemzeti intézkedések tesztelése. Ez lesz az első alkalom, hogy nemzetközi szinten tesztelik a hosszú távú helyreállítást. Négy modult dolgoztak ki, amelyek a helyreállítási tevékenységgel kapcsolatos legfontosabb tematikus és átfogó kérdésekre összpontosítanak:
– egészségügyi hatások,
– élelmiszerbiztonság,
– helyreállítás és dekontaminálás (radioaktív szennyeződés eltávolítása, szennyezett felületek megtisztítása),
– hulladékgazdálkodás.
Az OAH koordinálásával a gyakorlat levezetésébe számos hazai szervezet bekapcsolódott, a modul-szervezői illetve értékelői feladatokat az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai látják el. A magyarországi gyakorlat értékelését és a végleges jelentés összeállítását az OAH végzi el, majd megküldi a NEA számára, ahol nemzetközi szinten hasonlítják össze a különböző országok értékeléseit. Az eredményeket egy közös fórumon osztják meg, így segítve az országok közötti tapasztalatcserét.

OAH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL