Már 94 magyar cég részt vesz a Paks II. beruházásban

Már 94 magyar cég részt vesz a Paks II. beruházásban
2023. 11. 14., 15:40

A felek aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet, a paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – jelentette be Szijjártó Péter Pakson, ahol Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatót.

A paksi bővítés igazi nemzetközi együttműködés, hiszen az orosz fővállalkozó mellett több amerikai, német, francia, svéd, osztrák, illetve már 94 magyar cég is részt vesz benne. Mindkét tervezett blokk alatt megtörtént ötméteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése. Jól haladnak a résfalazási munkák is, jelenleg 77 százaléknál tart az ezen dolgozó német–amerikai vállalat. Megkezdődött a talajszilárdítási munka, a következő fél évben hatvan épületet húznak fel – sorolta Szijjártó, hozzátéve: „ma aláírtuk a következő évekre vonatkozó ütemtervet, amely alapján a következő évtized elején hálózatra fogjuk kapcsolni az új atomerőművet.”

Magyarország semmilyen szankcióhoz nem járul hozzá, amely a nukleáris energetika területét sújtaná. Az Oroszországgal szemben készülő tizenkettedik szankciós csomag nem is tartalmaz ilyen előterjesztéseket – hangsúlyozta Szijjártó.

Alekszej Lihacsov megerősítette, hogy az atomenergiának nincsen alternatívája, ez most a legstabilabb, a legkiszámíthatóbb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás. A Roszatom a legjobb szakértőit irányítja Magyarországra a szigorú követelményekre és az európai szabályozók kiemelt figyelmére tekintettel – számolt be a vezérigazgató, hozzátéve:  „Jól tudjuk azt, hogy a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatomhoz, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet.”

Lihacsov megerősítette, hogy a 2030-as évek elején várható az átadás, addigra nemcsak a két új blokk és a munkaerő kiképzése lesz kész, hanem a fűtőanyag szállítása is biztosított lesz.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL