Lezajlott a Paksi Atomerőmű első Force-on-Force típusú fizikai védelmi gyakorlata

Lezajlott a Paksi Atomerőmű első Force-on-Force típusú fizikai védelmi gyakorlata
2023. 11. 22., 16:10

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2023. november 16-án megtartotta az éves fizikai védelmi gyakorlatát az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság felügyelete mellett.

A hatályos szabályozás értelmében megtartott éves komplex gyakorlat keretén belül a Paksi Atomerőmű tesztelte a fizikai védelmi rendszereinek és eljárásainak működőképességét. A résztvevők, akik az atomerőmű személyzetén kívül a területi rendvédelmi szervek képviselői voltak, a gyakorlat során fizikai, agresszív támadásokat hárítottak el.

A végrehajtást az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrizték; a gyakorlatot elsődleges értékelésük alapján eredményesnek ítélték. A megfigyelők és a résztvevők észrevételei alapján az atomerőmű jelentést készít, amelyben – az értékelés alapján – javaslatokat tesz fejlesztésekre, újabb megoldások alkalmazására a magasabb szintű védettség biztosítása érdekében. A hatóságok a jelentés alapján döntenek arról, hogy a végrehajtást elfogadják-e. Szükség esetén javító intézkedéseket rendelhetnek el.

Magyarország 2017 óta készül arra, hogy ezt a teljesítményalapú gyakorlatozást a hazai rendszerébe beillessze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris védettségi szakértői missziójának ajánlása alapján. A kiértékelést és a tapasztalatok levonását követően a cél az, hogy az új gyakorlatozási mód beépüljön a Paksi Atomerőmű fegyveres őrzését ellátó szervek felkészítési programjába és hatósági felmérésébe. Az is célkitűzés, hogy a jövőben minél több hazai nukleáris létesítmény tartson hasonló, teljesítmény alapú gyakorlatokat – olvasható az Országos Atomenergia Hivatal közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL