Lantos Csaba: „Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés”

Lantos Csaba: „Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés”
2024. 02. 28., 12:10

„Azt reméljük, hogy legalább húsz évig egymás mellett működik majd Pakson a hat atomerőművi blokk” – mondta Paks II. építési területén Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

„Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés, mert az országnak nagyon nagy szüksége van az új atomerőmű működésére” – mondta a tárcavezető, miután Jákli Gergely elnök-vezérigazgatótól és Kiss László Gábor programigazgatótól, illetve Vitalij Poljanyintól, az ASZE Rt. alelnökétől, a Paks II. építési projekt igazgatójától tájékoztatást kapott a Paks II. projektben jelenleg folyó munkálatokról.

Az energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy mind az építési területen, mind Paksi Atomerőműben nagyon komoly munka folyik: előbbin a talajszilárdítást tekintette meg, az utóbbiban pedig a négyes reaktor karbantartási munkáit. „Szükség van hosszú távon a négy blokkra, ezek üzemidejét újabb húsz évvel tervezik meghosszabbítani. Közben elkészülnek az új blokkok, és azt reméljük, hogy jó húsz évig párhuzamosan termel majd a hat egység és száz százalékban karbonmentes forrásból tudjuk kiszolgálni a hazai áramigényt.”

A miniszter emlékeztetett rá, hogy már voltak olyan napsütéses időszakok, amikor az atomerőmű és a megújulók száz százalékban zöld energiával látták el a hazai fogyasztókat, amire a jövőben még nagyobb lesz az esély, hiszen a naperőművi kapacitás mára meghaladta a 6000 megawattot, ami háromszorosa az atomerőmű kapacitásának. „Hiszünk a zöld energiában” – szögezte le Lantos Csaba hozzáfűzve, hogy ez Magyarországon két dolgot jelent: a megújuló energiát és a nukleáris energiát. Az energiaügyi miniszter, aki Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Mátrai Károly Tamás, az MVM Zrt. vezérigazgatója társaságában tekintette meg a beruházási területet, emlékeztetett rá, hogy taxonómiarendeletében az Európai Unió is kinyilvánította, hogy a nukleáris energia zöld energia, hiszen működése nem jár üvegházhatású gáz kibocsátásával.

pks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL