Közös workshopot rendezett az OAH és az USA Energetikai Minisztériuma

Közös workshopot rendezett az OAH és az USA Energetikai Minisztériuma
2023. 10. 04., 17:39

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

A 2023. szeptember 12. és 14. között Budapesten tartott rendezvényen a résztvevők betekintést kaptak az esetleges támadásokra való reagálással, valamint annak értékelésével kapcsolatos ismeretekbe, valamint a különböző gyakorlati típusok jellemzőibe.

A nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint az azokat felhasználó és tároló létesítmények védelmét biztosító rendszerek egyik elemi funkciója az úgynevezett reagálás, amely keretén belül a létesítmény elhárító erőinek (például a Fegyveres Biztonsági Őrségnek) a feladata a jogellenes cselekményt elkövető személyek feltartóztatása és semlegesítése.

A workshopon az OAH, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ képviselőin kívül a hazai nukleáris létesítmények és radioaktív-hulladék tárolók szakemberei és Fegyveres Biztonsági Őrségeik parancsnokai vettek részt. Az előadásokon keresztül az amerikai instruktorok bemutatták a reagáló erők teljesítményértékelésének módszereit, a teljesítményalapú úgynevezett Force-on-Force gyakorlatok szervezésével kapcsolatos ismereteket és a törzsvezetési gyakorlatok végrehajtásának módjait.

Az interaktív előadásokat követően, a résztvevők – megtervezve a reagáló erők és az elkövetők tevékenységét – törzsvezetési gyakorlatra készültek fel, amelyet egy nukleáris létesítmény modelljén hajtottak végre. A gyakorlat végrehajtásához a gyakorlatozó csoportok szoftveres támogatást használtak.

Építve az amerikai féllel történő több mint egy évtizedes együttműködésre, az OAH a jövőben is tervezi hasonló képzések és rendezvények megszervezését a hazai nukleáris védettségi szakemberek számára – olvasható a hivatal közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL