Jákli Gergely: jó referenciát jelent a Paks II. beruházásban való részvétel

Jákli Gergely: jó referenciát jelent a Paks II. beruházásban való részvétel
2024. 03. 22., 13:10

Európa legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-beruházása fontos lehetőséget tartogat a hazai építőipari vállalkozások számára – jelentette ki Jákli Gergely a Portfolio konferenciáján.

Komoly előrehaladás történt az új paksi blokkok területén az elmúlt időszakban: lezárult a terület-előkészítés lényeges szakasza, a résfalazás, folyamatosan, 2025 nyaráig zajlik a talajszilárdítás és a közeljövőben elindul a tervezési szintig történő talajkiemelés is – mondta el Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten, a Portfolio Építőipar 2024 konferencia résztvevői előtt. A társaság vezetője beszámolt arról is, hogy megkezdődnek az első betonöntéshez szükséges tesztek, amelyek a betonreceptúra véglegesítéséhez szükségesek. Emellett Oroszországban elkészült az 5. blokki zónaolvadék-csapda, ami a projekt első hosszú gyártási idejű berendezése. Az olvadékcsapda a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 típusú blokkok egyik speciális biztonságnövelő megoldása, amely a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, s ennélfogva a létesítés korai fázisában kerül beépítésre. A több mint 700 tonna össztömegű, csúcstechnológiájú berendezés vízi úton érkezik majd Paksra az év második felében. A zónaolvadék-csapda csak az első a hosszú gyártási idejű berendezések sorában, heteken belül indul az atomerőműnek szívének számító reaktortartály gyártása is.

Csak a két blokk alaplemezéhez 88 ezer köbméter szerelőbetonra és 60 ezer köbméter szerkezeti betonra lesz szükség, betonacélból pedig mintegy 19 ezer tonnára – sorolta Jákli Gergely. Összevetésképpen: a MOL Campus építéséhez összesen 63 ezer köbméter betont és 7000 tonna betonacélt használtak fel, tehát már a talajszint alatti építkezés is meghaladja a MOL székház teljes építési nyersanyagigényét.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a paksi projektbe most bekapcsolódó szereplők jó referenciát szerezhetnek a nukleáris iparban, és később komoly eséllyel pályázhatnak nemcsak a környező országokban, de az Európa- és világszerte induló atomerőmű-beruházások beszállítóiként is.

Ez egy keresleti piac, aminek szakemberekre, vállalkozásokra van szüksége, különösen olyanokra, akiknek vannak tapasztalataik nukleáris területen. A Paks II.-nél megszerezhető referencia megnyitja ezt a piacot a projektben részt vevő cégek számára. Jákli Gergely hangsúlyozta, hogy a beszállítók a fővállalkozó Atomsztrojekszporttal kötnek szerződést, a sikeres pályázathoz szükséges nukleáris minősítés megszerzéséhez ugyanakkor a Paks II. Zrt. nyújt segítséget.

Jákli Gergely az eseményen üdvözölte Ursula von der Leyennek a nukleáris csúcson elhangzott nyilatkozatát, miszerint a versenyképesség, az energiabiztonság, a tiszta energiára való átállás és a villamosenergia-árak szintje szempontjából egyaránt fontos szerepe van az atomenergiának. Az Európai Bizottság elnöke szerint támogatni kell az új nukleáris beruházásokat, idézte fel a vezérigazgató és hozzátette: az unióban ma a Paks II. a legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-projekt.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL