Jákli Gergely: Hasznosítjuk a török atomerőmű-építkezés tapasztalatait

Jákli Gergely: Hasznosítjuk a török atomerőmű-építkezés tapasztalatait
2023. 04. 30., 09:15

Az Akkuyuban szerzett tapasztalatok értékesek a paksi beruházás számára, hiszen hazánkban is hasonló technológiával működő blokkok létesülnek.

A török atomerőmű-építkezés tapasztalatai fontosak Paks II. számára – mondta újságíróknak Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója április 27-én, a török erőmű első üzemanyag-szállítmányának érkezése alkalmából a helyszínen tartott rendezvényen. Ahogy arról az MTI beszámolt, Jákli Gergely szerint érdemes megfigyelni, az építkezésen miként kezelik a felmerülő problémákat, hogyan szervezik meg a logisztikát és a szükséges infrastruktúra kialakítását a zökkenőmentes építkezéshez.     

A Paks II. Atomerőművet majdan üzemeltető szakemberekre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, amikor szükség lesz rájuk, rendelkezésre fognak állni, hiszen a felkészítésük a projekt szerves része. „Az új blokkok szakembereit képző instruktorok oktatása már elkezdődött” – tette hozzá. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: a projekt egyes fázisaiban eltérő munkaerőigény jelentkezik, a csúcsidőben számuk elérheti a tízezret is.

A Paks II. projekt jelen szakaszában a terület-előkészítés zajlik, még tart a tervezési és engedélyeztetési folyamat is. Folyamatban van a résfalazási munkálatok előkészítése, ami kiemelten fontos része a beruházásnak – ismertette Jákli Gergely.

Elmondta azt is, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankciók alól jelenleg a nukleáris projektek mentességet élveznek, de ha változnak a feltételek, azokat be kell építeni a gondolkozásba, a folyamatok tervezésébe, hogy tovább lehessen vinni az atomerőmű építését.

A nukleáris szakma a biztonság miatt szabályozott eljárásrendeken, biztonsági elemzésen, különböző forgatókönyveken alapul, a szankciók kapcsán minden lehetséges esetre fel kell készülni, de jelenleg ez most nem időszerű – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL