Energia21 Kezdeményezés: atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Energia21 Kezdeményezés: atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat
2024. 02. 15., 17:10

Harmadik alkalommal ülésezett az Energia21 Kezdeményezés, és az atomenergiával kapcsolatos ajánlásokat fogadott el.

Az E21 ülésén részt vett Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke is. Az ülésen az E21 tagjai sorából a szakterületükön elismert szakemberek osztották meg tudásokat és véleményüket az atomenergiáról. Az ülésen E21 tagjai közül előadást tartott Fichtinger Gyula hőfizikus mérnök, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója; Horváth Ákos, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Gábor fizikus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet igazgatója is.

Az E21 által elfogadott ajánlások első pontja, hogy a párizsi klímacélok nem érhetők el atomenergia nélkül. A második pont szerint a biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van az atomenergia alkalmazása során. A biztonságos üzemeltetés garanciája a társadalom minden szegmensét elérő tudásátadás, a hiteles tájékoztatás, valamint a széles oktatási, képzési és kutatási bázis fenntartása. A harmadik ajánlás a kisméretű moduláris reaktor (SMR, Small Modular Reactor) technológia hazai alkalmazásának vizsgálata esetén alapos, körültekintő szabályozási, gazdasági, társadalmi szempontok együttes figyelembevételét javasolják. „Elismerjük a nukleáris hulladék feldolgozásának és elhelyezésének segítését célzó hazai kutatásokat és javasoljuk a kutatási munka folytatásának támogatását minden eszközzel.”

Az Energia21 Kezdeményezés 2023 végén indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL