Elégedettek voltak Magyarországgal a Nukleáris Biztonsági Egyezmény felülvizsgálói

Elégedettek voltak Magyarországgal a Nukleáris Biztonsági Egyezmény felülvizsgálói
2023. 04. 09., 10:25

2023. március 20. és 31. között Bécsben tartották a Nukleáris Biztonsági Egyezmény (Convention on Nuclear Safety, CNS) részes államainak egybevont, 8. és 9. felülvizsgálati értekezletét.

Magyarországot a kéthetes ülésen az Országos Atomenergia Hivatal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., valamint a Paks II. Zrt. küldöttei képviselték.????

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény részes államainak háromévenként felülvizsgálati értekezleten kell részt venniük. A nyolcadik felülvizsgálati ülésre a járványhelyzet miatt 2020-ban nem került sor, így azt a kilencedikkel összevonva most tartották meg.

Az értekezleten 82 állam képviseletében 900 küldött vett részt. Az első héten a részes államok egymás nemzeti jelentéseit és előadásait országcsoportokban vitatták meg, valamint további kölcsönös szakértői felülvizsgálat keretében tárgyalták egymás nukleáris biztonsági kérdéseit. Magyarországot az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix által vezetett delegáció képviselte. A magyar nemzeti prezentáció keretében az OAH képviselői többek közt ismertették az atomenergia békés célú hazai alkalmazásának biztonsági kérdéseit és a Bécsi Nyilatkozat hazai végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat. Az előadást követően az OAH, az Energiaügyi Minisztérium, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt. képviselői válaszoltak a többi részes állam kérdéseire.

A nemzeti jelentés, a magyar prezentáció, valamint a kérdésekre adott válaszok alapján a felülvizsgálati értekezlet megállapította, hogy a magyar gyakorlat megfelel a Nukleáris Biztonsági Egyezményben meghatározott követelményeknek. A felülvizsgálók Magyarország teljesítményét több tekintetben is követendőnek találták. Pozitívan értékelték például (area of good performance) az OAH által rendszeresen megrendezett „Atomenergiáról mindenkinek” konferenciákat, amelyek az ifjúság bevonását és tájékoztatását szolgálják.

Az értekezleten az egyes országok nukleáris biztonsági szabályozásának megerősítése, (különös tekintettel az új és innovatív technológiák biztonsági szempontjaira), a nemzetközi együttműködés és a szakértői felülvizsgálati missziók előmozdítása, valamint a veszélyhelyzetekre való felkészültség fokozása közös prioritásként kerültek kiemelésre. A felülvizsgálati értekezlet ugyancsak nagyon fontos, a legtöbb részes államot érintő feladatként azonosította a nukleáris létesítmények öregedéskezelésére és hosszú távú üzemeltetésére vonatkozó terveket, az éghajlatváltozással és annak a nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetésére gyakorolt hatásával kapcsolatos stratégiák kidolgozását, valamint a megbízható nukleáris ellátási láncok biztosítását.

A tízedik felülvizsgálati értekezletre 2026-ban kerül majd sor. (OAH)

Kép: IAEA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL