Az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferencia házigazdája Budapest

Az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferencia házigazdája Budapest
2023. 05. 25., 11:25

Hazánk ad otthont a CAMP-nek, a nukleáris szakma rangos tudományos eszmecseréjének.

Négy kontinens 22 országából több mint száz nukleáris szakember vesz részt személyesen vagy online a május 23-án indult CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencián Budapesten. Az amerikai nukleáris hatóság (NRC) által koordinált, a ’70-es évek óta tartó együttműködésben számítógépes kódokat fejlesztenek különböző nukleáris biztonsági értékelések elvégzéséhez. Ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz a hazai szakemberek a ’90-es évektől férnek hozzá. A mostani találkozó nemcsak a tudományos eszmecsere elősegítése szempontjából fontos, aktualitását adja az is, hogy a Pakson felépülő két VVER-1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik a magyar szakemberek.

„Óriási lehetőség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerőmű-építési projektben már az előkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektől tanuljunk, az ő jó gyakorlataikat vegyük át – emelte ki a konferencia megnyitóján Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Az együttműködés iránti elkötelezettségünket jelzi mind a US NRC, mind a CAMP User Group felé, hogy Budapest rendezi meg a CAMP meetinget. A nemzetközi együttműködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá.”

Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP együttműködésben. Együtt erősebbek vagyunk és magasabb fokú biztonságot tudunk elérni, mintha mindannyian magunkban dolgoznánk – hangsúlyozta, hozzátéve, megtiszteltetés számára, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést és tapasztalatcserét a világ legjobb atommérnökeivel ezúttal Magyarországon folytathatják.

A konferencia záró napján a résztvevők ellátogatnak a Paksi Atomerőműbe és megtekintik az új blokkok helyszínén zajló munkálatokat is.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL