Aszódi Attila: szükség van új nukleáris termelőkapacitásokra

2022. 04. 20., 10:05

„Az a véleményem, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy Paks II. ne épüljön meg” – mondta Aszódi Attila a Pénzcentrumnak adott interjúban.

Az atomerőmű üzemeltetéséhez, karbantartásához és alkatrész-ellátásához nincs szükség orosz anyagokra, alkatrészekre, vagy az ő szaktudásukra. A nukleáris üzemanyagot viszont tőlük importáljuk, és – a törvényi előírások szerint – mindig kell, hogy legyen két évnyi tartalékunk. Ugyanakkor a háború egyértelművé tette számunkra, hogy a jövőbeli ellátásbiztonságunk miatt szükség van egy alternatív üzemanyag-szállítóra. E téren nem szabad késlekednünk, mert normál esetben a tárgyalások, a tervezés, az engedélyezés, a szerződéskötés, a gyártás és a szállítás nem feltétlenül valósítható meg két év alatt – mondta el a BME Nukleáris Technikai Intézetének professzora, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kar dékánja a Pénzcentrumnak adott interjújában.

A meglévő blokkok üzemideje 2032 és 2037 között lejár, szükség van új nukleáris termelőkapacitásokra. Paks jelenleg a hazai éves áramigény körülbelül harmadát termeli meg. Ezt a mennyiséget nem tudjuk más helyről pótolni. A földgázimport nagyon bizonytalanná vált a jelenlegi háborús helyzetben. „Vagyis az a véleményem, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy Paks II. ne épüljön meg.”

Az, hogy Paks ügyében a kormány kivár, Aszódi szerint teljesen logikus, hiszen a jövőbeli kapcsolat terén nagyon sokat számít, hogy mennyi ideig tart a háború. A végső döntést a kormány a következő hetek, hónapok eseményei, a háború alakulása, a háború lezárásának módja, valamint a közös európai szankciós politika alapján tudja majd meghozni.

Az atomenergia mellett érvelve a professzor hangsúlyozta: az atomenergia környezetbarát. A jelenlegi négy paksi blokk évente körülbelül 15 terawattóra villamos energiát termel, szén-dioxid-kibocsátástól mentesen. Emellett az időjárásfüggő megújuló források nem képesek biztosítani a villamosenergia-ellátás folyamatosságát.

Az oroszok ukrajnai atomerőművekben történt cselekedeteivel kapcsolatban Aszódi Attila leszögezte: teljesen elfogadhatatlan, hogy katonai erővel támadnak meg atomerőműveket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL