50 éves a hazai biztosítéki rendszer

2022. 12. 21., 18:19

Az Országos Atomenergia Hivatal jubileumi kiadványt állított össze az évforduló alkalmából, áttekintve a nemzetközi és hazai biztosítéki rendszer kialakítását, fejlődését 1972 óta, megmutatva a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért tett magyar erőfeszítéseket.

50 évvel ezelőtt, 1972-ben ratifikálta hazánk a Magyarország és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) között megkötött Biztosítéki Egyezményt, amellyel a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó-szerződésből eredő kötelezettségeink végrehajtásáról adunk biztosítékot. Ez alapján az országban található valamennyi nukleáris anyagot és tevékenységet a NAÜ ellenőrzése alá helyeztük annak érdekében, hogy garanciát nyújtsunk a világ számára a nukleáris energia kizárólag békés célú felhasználásáról.

Az 50 éves jubileum alkalmából az OAH egy kiadványt állított össze, ami bemutatja a nemzetközi biztosítéki rendszer kialakulásának előzményeit és a NAÜ biztosítéki rendszerének fejlődését. Az OAH archív anyagainak feldolgozásával sikerült képet alkotni az akkori hazai vezetés nézeteiről a nemzetközi nukleáris non-proliferációs rezsimekhez való csatlakozásról, valamint az előttük álló feladatokról. A kiadvány bemutatja azokat az előnyöket, amelyeket a biztosítéki rendszerhez való csatlakozásunk ma is jelent a magyar nukleáris ipar számára, valamint azt is, hogy hogyan működik a hazai biztosítéki hatósági rendszer.

A kiadvány mindenkinek ajánlott, akit érdekelnek az Atomsorompó-szerződés teljesítését szolgáló hazai és nemzetközi biztosítéki rendszerek. (OAH)

A jubileumi kiadványt itt érheti el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL