50 éves a hazai biztosítéki rendszer

2022. 12. 21., 18:19

Az Országos Atomenergia Hivatal jubileumi kiadványt állított össze az évforduló alkalmából, áttekintve a nemzetközi és hazai biztosítéki rendszer kialakítását, fejlődését 1972 óta, megmutatva a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért tett magyar erőfeszítéseket.

50 évvel ezelőtt, 1972-ben ratifikálta hazánk a Magyarország és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) között megkötött Biztosítéki Egyezményt, amellyel a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó-szerződésből eredő kötelezettségeink végrehajtásáról adunk biztosítékot. Ez alapján az országban található valamennyi nukleáris anyagot és tevékenységet a NAÜ ellenőrzése alá helyeztük annak érdekében, hogy garanciát nyújtsunk a világ számára a nukleáris energia kizárólag békés célú felhasználásáról.

Az 50 éves jubileum alkalmából az OAH egy kiadványt állított össze, ami bemutatja a nemzetközi biztosítéki rendszer kialakulásának előzményeit és a NAÜ biztosítéki rendszerének fejlődését. Az OAH archív anyagainak feldolgozásával sikerült képet alkotni az akkori hazai vezetés nézeteiről a nemzetközi nukleáris non-proliferációs rezsimekhez való csatlakozásról, valamint az előttük álló feladatokról. A kiadvány bemutatja azokat az előnyöket, amelyeket a biztosítéki rendszerhez való csatlakozásunk ma is jelent a magyar nukleáris ipar számára, valamint azt is, hogy hogyan működik a hazai biztosítéki hatósági rendszer.

A kiadvány mindenkinek ajánlott, akit érdekelnek az Atomsorompó-szerződés teljesítését szolgáló hazai és nemzetközi biztosítéki rendszerek. (OAH)

A jubileumi kiadványt itt érheti el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya megbízásából elkészült a „Zöldinfrastruktúra útmutató”, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a támogatást igénylőknek (elsősorban önkormányzatoknak) a területükön jelentkező környezeti és klímakockázatok azonosításában, és a problémák természetalapú, zöld és kékinfrastruktúra létrehozásával történő megoldásában.

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL