50 éves a hazai biztosítéki rendszer

2022. 12. 21., 18:19

Az Országos Atomenergia Hivatal jubileumi kiadványt állított össze az évforduló alkalmából, áttekintve a nemzetközi és hazai biztosítéki rendszer kialakítását, fejlődését 1972 óta, megmutatva a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért tett magyar erőfeszítéseket.

50 évvel ezelőtt, 1972-ben ratifikálta hazánk a Magyarország és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) között megkötött Biztosítéki Egyezményt, amellyel a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó-szerződésből eredő kötelezettségeink végrehajtásáról adunk biztosítékot. Ez alapján az országban található valamennyi nukleáris anyagot és tevékenységet a NAÜ ellenőrzése alá helyeztük annak érdekében, hogy garanciát nyújtsunk a világ számára a nukleáris energia kizárólag békés célú felhasználásáról.

Az 50 éves jubileum alkalmából az OAH egy kiadványt állított össze, ami bemutatja a nemzetközi biztosítéki rendszer kialakulásának előzményeit és a NAÜ biztosítéki rendszerének fejlődését. Az OAH archív anyagainak feldolgozásával sikerült képet alkotni az akkori hazai vezetés nézeteiről a nemzetközi nukleáris non-proliferációs rezsimekhez való csatlakozásról, valamint az előttük álló feladatokról. A kiadvány bemutatja azokat az előnyöket, amelyeket a biztosítéki rendszerhez való csatlakozásunk ma is jelent a magyar nukleáris ipar számára, valamint azt is, hogy hogyan működik a hazai biztosítéki hatósági rendszer.

A kiadvány mindenkinek ajánlott, akit érdekelnek az Atomsorompó-szerződés teljesítését szolgáló hazai és nemzetközi biztosítéki rendszerek. (OAH)

A jubileumi kiadványt itt érheti el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 17:38:56
4 millió eurós képzési projektet indított Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír több mint 500 munkavállalójának, köztük annak a 60 új foglalkoztatottnak, akik Európa modernebb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári gyár tavalyi, 64,2 millió eurós fejlesztésének köszönhetően csatlakoztak a céghez.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL