Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről
2022. 10. 16., 23:25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre.

A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Október 5. és 12. között kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.

Jelenleg az ukrán-orosz konfliktusban érintett Zaporizzsjai Atomerőmű hat reaktora leállított állapotban van, de folyamatosan elektromos áramra van szükség a reaktorok hűtéséhez és az alapvető nukleáris biztonsági funkciók ellátásához. Az erőmű tartalék áramellátását biztosító dízelgenerátorok körülbelül 10 napig rendelkeznek üzemanyaggal.

Október 12-én reggel a Zaporizzsjai Atomerőmű külső áramellátása megszűnt, mert az utolsó működő 750 KV-os vezeték egyik alállomása megsérült. A jelenlévő NAÜ szakértői csoport közölte, hogy az erőmű a vezetéket helyi idő szerint 13 óra 40 perc körül tudta visszacsatlakoztatni. Ezután tudták lekapcsolni a tartalék áramforrást jelentő dízelgenerátorokat.

Raffael Grossi, a NAÜ főigazgatója üdvözölte a külső energiaellátás helyreállítását, de hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátása továbbra is veszélyeztetett. Ezt támasztja alá, hogy már korábban, október 8-án is megszakadt az erőmű külső áramellátása az erőmű közelében kiújuló harcok miatt. Ezt másnapra megjavították.

A hálózaton kívüli, biztonságos áramellátás elengedhetetlen a nukleáris biztonság fenntartásához. Ez a követelmény a hét nélkülözhetetlen nukleáris biztonsági és védelmi pillér között szerepel, amelyeket a NAÜ főigazgatója még az orosz-ukrán konfliktus elején felvázolt .

Országos Atomenergia Hivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL