Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről
2022. 10. 16., 23:25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre.

A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Október 5. és 12. között kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.

Jelenleg az ukrán-orosz konfliktusban érintett Zaporizzsjai Atomerőmű hat reaktora leállított állapotban van, de folyamatosan elektromos áramra van szükség a reaktorok hűtéséhez és az alapvető nukleáris biztonsági funkciók ellátásához. Az erőmű tartalék áramellátását biztosító dízelgenerátorok körülbelül 10 napig rendelkeznek üzemanyaggal.

Október 12-én reggel a Zaporizzsjai Atomerőmű külső áramellátása megszűnt, mert az utolsó működő 750 KV-os vezeték egyik alállomása megsérült. A jelenlévő NAÜ szakértői csoport közölte, hogy az erőmű a vezetéket helyi idő szerint 13 óra 40 perc körül tudta visszacsatlakoztatni. Ezután tudták lekapcsolni a tartalék áramforrást jelentő dízelgenerátorokat.

Raffael Grossi, a NAÜ főigazgatója üdvözölte a külső energiaellátás helyreállítását, de hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátása továbbra is veszélyeztetett. Ezt támasztja alá, hogy már korábban, október 8-án is megszakadt az erőmű külső áramellátása az erőmű közelében kiújuló harcok miatt. Ezt másnapra megjavították.

A hálózaton kívüli, biztonságos áramellátás elengedhetetlen a nukleáris biztonság fenntartásához. Ez a követelmény a hét nélkülözhetetlen nukleáris biztonsági és védelmi pillér között szerepel, amelyeket a NAÜ főigazgatója még az orosz-ukrán konfliktus elején felvázolt .

Országos Atomenergia Hivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL