Küszöbön az atomreneszánsz

2021. 10. 20., 22:30

Az elmúlt napok nemzetközi szakpolitikai fejleményeit Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője vette sorra.

A napokban jelenik meg egy új fontos brit szakpolitikai dokumentum, amiben – a Financial Times előzetes információi alapján – központi szerep jut a nukleáris fejlesztéseknek. A szigetország egy új walesi blokk építéséről tárgyal a Westinghouse-szal, emellett nagy reményeket fűz a kis moduláris reaktorok fejlesztéséhez is – írja friss bejegyzésében Hortay Olivér.

Bár Macron korábban csökkenteni kívánta Franciaország nukleáris kapacitásait, a múlt héten bejelentette, hogy „nagyon gyorsan elkezd befektetni új nukleáris projektekbe” és elsőszámú célja, hogy Franciaország 2030-ra rendelkezzen üzembe helyezett kis moduláris reaktorral.

A finnek beálltak azok közé az országok közé, amelyek Brüsszelben az atomenergia tiszta minősítéséért küzdenek. Mindezt úgy, hogy a (koalícióban) kormányon lévő zöld párt korábban radikális atomellenes retorikát folytatott. Mostanra azonban inkább a technológiasemlegesség mellett érvelnek.

A múlt héten egy kutatókból, újságírókból és egyéb értelmiségiekből álló csoport nyílt levelet írt, amiben arra kérik az alakulóban lévő új német kormányt, hogy a súlyos gazdasági és környezetvédelmi következmények miatt ne állítsa le 2022-ben Németország maradék reaktorait. A szerzők véleménye szerint a nukleáris leszerelés mögötti társadalmi támogatottság az elmúlt években megkopott, így a korábbi politikai érvek nem érvényesek többé.

Két hete jelentette be Koicsi Hagiuda gazdasági miniszter, hogy Japán újraindítja atomerőműveit. A tervek szerint a következő napokban megjelenik az új japán energiastratégia, amiben várhatóan jelentős szerep jut a nukleáris technológiának.

Akik pedig a politikusok helyett inkább a vizionáriusokban bíznak, azoknak érdemes megnézni Elon Musk megnyilvánulásait az elmúlt hetekből. Én eddig három olyan beszélgetést is találtam, amiben a nukleáris technológia mellett érvel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 15., 09:23
Éves összevetésben 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent júniusban az építőipari termelés volumene – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-15 18:43:24
A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL