Szíjjártó Péter Paks II-ről: „év végére eljutunk az első betonig”

Szíjjártó Péter Paks II-ről: „év végére eljutunk az első betonig”
2024. 03. 13., 16:10

A paksi bővítés munkálatai jól haladnak, elkészült az 5. blokk olvadékcsapdája, az év végére pedig az első beton is lekerülhet a földbe – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a jelenlegi menetrend alapján az idei év végére tudnak eljutni a rendkívül fontos mérföldkőnek számító „első betonig”, de ugyanilyen mérföldkő a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is. Az előbbi gyártása befejeződött Oroszországban, így ősszel a leszállítására is sor kerülhet, a reaktortartály gyártása áprilisban kezdődik meg.

A tárcavezető arra is kitért, hogy jelenleg a talajszilárdítási munkálatok folynak 17 hektárnyi területen, ehhez 75 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből nyolcezer már megvan. Ezt a munkát egy német vállalat végzi, és jövő év nyaráig kell elkészülni vele. „Továbbra is tudjuk tartani azt a tervünket, hogy a következő évtized elejére a két új blokkot rá tudjuk kapcsolni a hálózatra” – közölte a miniszter.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL