Szijjártó: a paksi bővítés nem egyszerű energetikai kérdés

atombusiness.hu  |  2017. 06. 01., 14:40

A paksi erőmű bővítése nem egyszerű energetikai kérdés, hanem Magyarország gazdaságtörténetének valaha volt legjelentősebb fejlesztési programja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A paksi erőmű bővítése nem egyszerű energetikai kérdés, hanem Magyarország gazdaságtörténetének valaha volt legjelentősebb fejlesztési programja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Az Európai Unió által minden tekintetben engedélyezett, 12,5 milliárd euró értékű beruházás aktív szakaszához érkezett – közölte az MTI-nek telefonon nyilatkozva a miniszter. Mint mondta, Magyarország megkezdi paksi építkezés területének előkészítését, amely másfél évet vesz igénybe, amit követően megkezdődhet az erőműblokkok építése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern szerdán 770 millió euró (237 milliárd forint) értékben meghirdette az első közbeszerzési eljárást a két új paksi blokk turbinacsarnoka alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására.

„A magyar gazdaság jövőbeni versenyképessége szempontjából kulcskérdés az energiaellátás biztonsága, valamint az olcsó energia. Olcsó energiát pedig úgy tudunk biztosítani, ha növeljük az energiatermelési kapacitásunkat, amihez a legjobb eszköz jelenleg a paksi atomerőmű bővítése” - nyilatkozott a miniszter.

A fórumon a magyar tárcavezető mellett felszólalt Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) japán főigazgatója, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Pekka Lundmark, a finn Fortum Corporation energiavállalat vezérigazgatója. Szijjártó Péter a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytat a Roszatom vezetője mellett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi valamint Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel is.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók nagyon komoly, dollár milliárdokban mérhető károkat okoztak a magyar vállalatoknak, „éppen ezért jó hír, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés kezd magához térni”.

Elmondta, hogy az idei első negyedévben a két ország közötti kereskedelmi forgalom 46,2 százalékkal nőtt, értéke pedig elérte az 1,4 milliárd dollárt.

A miniszter által ismertetett adatok szerint az első három hónapban a magyar kivitel 27,8 százalékkal bővült és félmilliárd dollárt tett ki. A magyar gyógyszeripari export 54 százalékkal bővült, a gabonaexport pedig, a maga 96 százalékos növekedésével, csaknem megduplázódott.

Az energiaügyi tárgyalásaival kapcsolatban elmondta, hogy a kétoldalú hosszú távú gázvásárlási szerződés 2021-ig érvényes, de az oroszok élnek egy mennyiségi opcióval, ami lehetővé teszi számukra, hogy 2019-ben lezárják ezt a megállapodást.

„Ezért most megkezdjük a tárgyalásokat a hosszú távú gázvásárlási megállapodás lejártát követő időszak magyarországi gázellátásáról. Ez most egy nagyon jó pozíció számunkra, hiszen nem vagyunk időnyomás alatt, ezért több időnk van arra, hogy egy számunkra megfelelő konstrukciót tárgyaljunk ki” - mondta.

MTI/Pogár Demeter, Moszkva

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL