Paks II.: zajlik a résfalazás előkészítése

Paks II.: zajlik a résfalazás előkészítése
2023. 06. 24., 07:17

Épül a 2,5 km hosszú résfal kivitelezéséhez szükséges résvezető gerenda.

A résfal egy két és fél kilométer kerületű, egy méter vastagságú vízzáró fal, amely függönyként öleli körül az új atomerőmű blokkjait. Mélysége akár a 32 métert is eléri. A feladata egyrészt biztosítani, hogy a talajvíz csak ellenőrzött módon és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe, másrészt megakadályozni, hogy a résfalon kívül lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami a Paksi Atomerőmű üzemelő négy blokkjának tekintetében kiemelten fontos feltétel.

A résfalazás a talajvíz szintjéig (mínusz öt méteres szintig) mélyített munkagödör mentén zajlik, elsőként a munkaterület Dunához közelebb fekvő, keleti oldalán. Az első fázisban vasbeton résvezető gerenda készül, ami a réselőgépekre szerelt résmarkoló precíz megvezetésére szolgál. A réselőgéppel kiásott 32 méter mély rés állékonyságát a folyamatosan utántöltött és megfelelő szinten tartott cementes és bentonitos zagy garantálja. Ennek biztosítására épült meg az úgynevezett zagykeverő telep a munkaterület közvetlen szomszédságában.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL