Elkezdődött a reaktortartályok gyártása

Elkezdődött a reaktortartályok gyártása
2022. 10. 02., 11:27

A szükséges engedélyek birtokában elindult az új paksi blokkok reaktortartályainak gyártása Oroszországban.

Újabb fontos állomásokhoz érkezett el a Paks II. projekt, megkezdődött az atomerőművek szíveként is emlegetett reaktortartályok gyártása – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán. Ahogy minden más hosszú gyártási idejű berendezés, úgy a reaktortartály gyártását is külön engedélyhez kötik a jogszabályok.

A reaktortartály az atomerőmű alapberendezése, az „atomerőmű szíve”, ebben zajlik a szabályozott láncreakció. Az itt keletkezett hő alakul át mozgási, majd villamos energiává.

A gyártás indítását minden esetben audit előzi meg. Így volt ez a reaktortartály esetében is: a magyar szakemberek a helyszínen győződtek meg arról, hogy minden szükséges feltétel adott a munka megkezdéséhez.

A reaktortartályt, amely 330 tonna tömegű és több mint 11 méter magas, Oroszországban gyártják mintegy 36 hónap alatt, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett.

A reaktortartályokat vízi úton szállítják majd Paksra. Beemelésük, beszerelésük rendkívüli pontosságot igényel, a legnagyobb tűrés vízszintes irányban nem haladhatja meg az egytized millimétert. A szintén hosszú gyártási idejű berendezések közé tartozó olvadékcsapdák gyártása augusztus végén kezdődött el.

Az olvadékcsapda az egyike azoknak a biztonságnövelő műszaki megoldásoknak, amelyek a Pakson is épülő, továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200-as blokkokat jellemzi.

A paksi telephelyen is nagy lendülettel folyik a munka, zajlanak a talajelőkészítési munkák. Az első betonelemek 2023 őszén kerülnek helyükre, a reaktorok pedig 2030-ra bekapcsolódnak az áramellátásba.

Paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL